ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Η μούμια που «φωνάζει»: Πως εξηγείται η «κραυγαλέα έκφραση του προσώπου» της – Τι λένε οι επιστήμονες (φωτο)

Η γυναίκα πέθανε φωνάζοντας από αγωνία ή πόνο, σύμφωνα με τη μελέτη

Η μούμια που «φωνάζει»: Πως εξηγείται η «κραυγαλέα έκφραση του προσώπου» της – Τι λένε οι επιστήμονες (φωτο)

Αρχαιολόγοι βρήκαν την μούμια, με στόμα της εντελώς ανοιχτό, το 1935 σε ένα τάφο στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Εξακολουθώντας να γοητεύεται από την «γυναίκα που ουρλιάζει» που πέθανε πριν από περίπου 3.500 χρόνια, μια διαφορετική ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε πρόσφατα αξονικές τομογραφίες για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφολογία, τις συνθήκες υγείας και τη συντήρηση της μούμιας.

Χρησιμοποίησε υπέρυθρες απεικονίσεις και άλλες προηγμένες τεχνικές για να «τεμαχίσει εικονικά» τα λείψανα και να κατανοήσει τι μπορεί να προκάλεσε την εντυπωσιακή έκφραση του προσώπου της.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Frontiers in Medicine, αποκάλυψαν ότι η γυναίκα ήταν 48 ετών όταν πέθανε, με βάση την ανάλυση μιας άρθρωσης που βρίσκεται στη λεκάνη, η οποία αλλάζει με την ηλικία.

Ορισμένες πτυχές της διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη μουμιοποίησή της, ξεχώρισαν.

Το σώμα της ταριχεύτηκε με λιβάνι και ρητίνη αρκεύθου, πλούσιες, ακριβές ουσίες που πιθανώς διακινήθηκαν από μακριά, ανέφερε σε δήλωσή της η συγγραφέας της μελέτης Sahar Saleem, καθηγήτρια ακτινολογίας στο νοσοκομείο Kasr Al Ainy του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Η Saleem δεν βρήκε επίσης τομές στο σώμα, γεγονός που συμφωνεί με την εκτίμηση που έγινε κατά την αρχική ανακάλυψη ότι ο εγκέφαλος, το διάφραγμα, η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι, ο σπλήνας, τα νεφρά και τα έντερα ήταν ακόμη παρόντα.

Η μη αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων, σημειώνεται στη μελέτη, ήταν ασυνήθιστη, διότι η κλασική μέθοδος μουμιοποίησης εκείνης της περιόδου περιελάμβανε την αφαίρεση όλων αυτών των οργάνων εκτός από την καρδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανώνυμη γυναίκα είχε ύψος 1,54 μέτρα, δηλαδή λίγο πάνω από 1,5 μέτρο, και έπασχε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, με τις τομογραφίες να αποκαλύπτουν οστικές εκβλαστήσεις σε ορισμένους σπονδύλους που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη.

Από το σαγόνι της γυναίκας έλειπαν επίσης αρκετά δόντια, τα οποία πιθανότατα είχαν χαθεί πριν από το θάνατο.

Ωστόσο, η μελέτη δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή αιτία θανάτου.

«Εδώ δείχνουμε ότι ταριχεύτηκε με δαπανηρό, εισαγόμενο υλικό ταρίχευσης», δήλωσε η Saleem σε δελτίο τύπου.

«Αυτό, καθώς και η καλοδιατηρημένη εμφάνιση της μούμιας, έρχονται σε αντίθεση με την παραδοσιακή πεποίθηση ότι η αποτυχία αφαίρεσης των εσωτερικών οργάνων της υποδηλώνει κακή μουμιοποίηση».

Μόνο λίγες αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες έχουν βρεθεί με το στόμα τους ανοιχτό, σημειώνεται στη μελέτη, με τους ταριχευτές να τυλίγουν συνήθως το σαγόνι και το κρανίο για να κρατήσουν το στόμα του νεκρού κλειστό.

Το τι προκάλεσε την ανατριχιαστική έκφραση της γυναίκας δεν είναι σαφές από τα ευρήματα της μελέτης, αν και οι ερευνητές διατύπωσαν μια ανατριχιαστική υπόθεση.

Τι αποκαλύπτουν οι τεχνικές μουμιοποίησης

Η Saleem δήλωσε ότι η καλά διατηρημένη φύση της μούμιας, η σπανιότητα και το κόστος του υλικού ταρίχευσης, μαζί με άλλες ταφικές τεχνικές.

Όπως η χρήση περούκας από χουρμαδιά και δαχτυλίδια που τοποθετήθηκαν στο σώμα, φαίνεται να αποκλείουν μια απρόσεκτη διαδικασία μουμιοποίησης κατά την οποία οι βαλσαμωτές παρέλειψαν να κλείσουν το στόμα της.

Η «κραυγαλέα έκφραση του προσώπου» της μούμιας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πτωματικός σπασμός, μια σπάνια μορφή μυϊκής δυσκαμψίας που συνδέεται με βίαιους θανάτους.

Υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από αγωνία ή πόνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είναι πιθανό, πρότειναν οι συγγραφείς της μελέτης, να μουμιοποιήθηκε μέσα σε 18 έως 36 ώρες από το θάνατό της πριν το σώμα της χαλαρώσει ή αποσυντεθεί, διατηρώντας έτσι τη θέση του ανοιχτού στόματος κατά το θάνατο.

Ωστόσο, η έκφραση του προσώπου μιας μούμιας δεν δείχνει απαραίτητα πώς ένιωθε ένα άτομο κατά τον θάνατό του, σημειώνει η μελέτη.

Διάφοροι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αποσύνθεσης, του ρυθμού αφυδάτωσης ή ξήρανσης και της συμπιεστικής δύναμης των περιτυλιγμάτων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκφραση του προσώπου μιας μούμιας.

«Οι διαδικασίες ταφής ή οι μεταθανάτιες αλλοιώσεις μπορεί να συνέβαλαν στο φαινόμενο των μούμιων με ουρλιαχτή εμφάνιση», σημειώνουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

«Η αιτία ή το πραγματικό ιστορικό ή οι συνθήκες θανάτου αυτής της γυναίκας είναι άγνωστες, συνεπώς η αιτία της ουρλιάζουσας εμφάνισης του προσώπου της δεν μπορεί να καθοριστεί με βεβαιότητα», δήλωσε η Saleem μέσω email.

Μούμιες με ανοιχτό στόμα

Η «γυναίκα που ούρλιαζε» είχε ταφεί κάτω από τον τάφο του Σενμούτ, αρχιτέκτονα του ναού της αιγυπτιακής βασίλισσας Χατσεψούτ (1479-1458 π.Χ.), η οποίος κατείχε σημαντικές θέσεις κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Πιστεύεται ότι η γυναίκα ήταν συγγενής της Σενμούτ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανακάλυψη των λειψάνων της έγινε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής με επικεφαλής το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το φέρετρό της εκτίθεται σήμερα εκεί.

Το μουμιοποιημένο σώμα της φυλάσσεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Η Saleem δήλωσε ότι είχε μελετήσει στο παρελθόν άλλες δύο μούμιες με ανοιχτό στόμα από την αρχαία Αίγυπτο.

Η πρώτη είναι μια μούμια που πιστεύεται ότι είναι τα λείψανα ενός πρίγκιπα γνωστού ως Pentawere, στον οποίο είχε κοπεί ο λαιμός για τον ρόλο του στη δολοφονία του πατέρα του, Ραμσή Γ’ (1185-1153 π.Χ.).

Το σώμα του ήταν ελάχιστα ταριχευμένο, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη φροντίδας στη διαδικασία μουμιοποίησης, ανέφερε η Saleem στην ανακοίνωση.

Η δεύτερη μούμια ήταν μια γυναίκα γνωστή ως πριγκίπισσα Meritamun, η οποία πέθανε από καρδιακή προσβολή, και η ανάλυση της Saleem υπέδειξε ότι το μεγάλο στόμα της οφειλόταν σε μεταθανάτια σύσπαση ή κίνηση του σαγονιού της.

Ο Randall Thompson, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Missouri-Kansas City, ο οποίος έχει μελετήσει αρχαίες μούμιες χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες για να μάθει για την προέλευση των καρδιαγγειακών παθήσεων, χαρακτήρισε τη μελέτη χρήσιμη και λεπτομερή. Είπε ότι η προτεινόμενη εξήγηση των συγγραφέων για το ανοιχτό στόμα της μούμιας «βγάζει νόημα».

«Η έρευνά τους μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιες ουσίες ήταν διαθέσιμες στην αρχαιότητα και πώς τις χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Thompson, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Γενικότερα, μπορούμε να μάθουμε πολλά για την υγεία και τις ασθένειες από τη μελέτη των αρχαίων μουμιών», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Για παράδειγμα, μάθαμε ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι καινούργιες, όπως πολλοί άνθρωποι πίστευαν. Είναι κυριολεκτικά παλαιότερη από τον Μωυσή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.