ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η «προέλαση» του Πούτιν στο Παρίσι: Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις έφεραν την ανατροπή στην γαλλική Βουλή

Οι Γάλλοι καταψήφισαν τον νυν πρόεδρο Ε.Μακρόν γιατί τους διέλυσε το βιοτικό επίπεδο για χάρη των Αμερικανών

Η «προέλαση» του Πούτιν στο Παρίσι: Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις έφεραν την ανατροπή στην γαλλική Βουλή

Οι Γάλλοι καταψήφισαν τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν γιατί δεν θέλουν την ακρίβεια που τους έχει επιβληθεί μέσω των αντι-ρωσικών κυρώσεω  ενώ κρίσιμο ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε και η διακοπή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου από την Μόσχα λίγες ημέρες πριν τον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Στην ουσία ο Ε.Μακρόν διέλυσε το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων για χάρη των Αμερικανών ενώ γεωπολιτικά η Γαλλία είναι πολύ ισχυρότερη τασσόμενη ουδέτερα σε ότι αφορά την Ρωσία.

Έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στην γαλλική Βουλή και θα πρέπει να «παρακαλάει για κάθε νομοσχέδιο κάποιο από τα άλλα κόμματα για να το υπερψηφίσει.

Μόνο που κανείς δεν φαίνεται να θέλει να συνεργαστεί με τον Ε.Μακρόν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η τιμωρία του Ε.Μακρόν γιατί πήγε στο Κίεβο και παραδίδει στους Ουκρανούς τα γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Ceasar.

Δεν ήταν τυχαίο ότι η ρωσική Gazprom έκοψε την παροχή αερίου αμέσως μετά την άφιξη του Μακρόν στο Κίεβο.

Στο παρασκήνιο βέβαια και ο Μακρόν και ο Σολτς και ο Ντράγκι παρακαλέσαν τον Ζελέσνκι να «αποποιηθεί» κάποια ουκρανικά εδάφη (που έτσι κι αλλιώς τα κατοικούν ρωσικής συνείδησης πληθυσμοί) για να τελειώσει ο πόλεμος και να διασωθούν οι ίδιοι καθώς με την ακρίβεια που έρχεται, από τον Σεπτέμβριο θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να σταθούν οπουδήποτε παρουσία των πολιτών.

Στην ουσία οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές αποτελούν μία μεγάλη νίκη για τον Β.Πούτιν μ την οποία ο Ε.Μακρόν μπορεί πολύ σύντομα, προκειμένου να επιβιώσει να αλλάξει εντελώς την εξωτερική του πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η παράταξη του Μακρόν με ποσοστό 38,6% εξασφάλισε 246 έδρες, μακριά δηλαδή από τις 289 που χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Από τη μεριά της, η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν σημείωσε σπουδαία εκλογική επιτυχία, καθώς ήρθε δεύτερη με 142 έδρες και ποσοστό 32,6%.

Μεγάλο το άλμα για τον δεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που εξασφάλισε 89 έδρες (με ποσοστό 17,35%), ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 64.

Έτσι η παράταξη του Μακρόν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως επί παραδείγματι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Μόνο που οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και συγκεκριμένα ο ηγέτης τους Ερίκ Ζεμούρ δεν θέλουν να βλέπουν τον Μακρόν ούτε… ζωγραφιστό.

Οι αριστεροί του Μελανσόν, παρομοίως και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τους δεξιούς της Μαρίν Λεπέν.

Εν ολίγοις για να παίρνει στήριξη από κάποιους θα πρέπει να περνάει τα δικά τους νομοσχέδια και όχι τα δικά του.

Το αποτέλεσμα του  β΄ γύρου των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δείχνει ουσιαστικά τι έρχεται στην Ευρώπη και τι ανακατατάξεις θα υπάρξουν στο πολιτικό σκηνικό.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν καθολικά τις πολεμικές επιλογές των ηγεσιών τους στην Ουκρανία, ενώ τρομάζουν με την επελαύνουσα οικονομική κρίση απόρροια των επιλογών των ηγεσιών τους.

Το κύμα αυτό της απόρριψης θα εξαπλωθεί παντού στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Ιταλία και αλλού ενώ και η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί ανάλογα.

Ωστόσο η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η δεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Για τη Λε Πεν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Γενικώς πάντως πρόκειται για δυνάμεις οι οποίες βλέπουν την Ρωσία εντελώς διαφορετικά από ότι την «βλέπει» αυτή την στιγμή ο πρόεδρος Μακρόν.

Και επειδή δεν θέλουν να ταυτιστούν με την ακρίβεια, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν επιλογές που θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές συμφορές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.