Η Σελήνη θα αποκτήσει τη δική της ζώνη ώρας καθώς ο Λευκός Οίκος έδωσε στη NASA την εντολή να τη δημιουργήσει μέχρι το τέλος του 2026.

Σκοπός της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας, ή LTC, είναι να παρέχει ένα χρονικό σημείο αναφοράς για τα διαστημόπλοια και τους δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.

Η ύπαρξη μιας τυποποιημένης σεληνιακής ώρας είναι ζωτικής σημασίας αλλά και περίπλοκη επειδή ο χρόνος εξελίσσεται διαφορετικά στο φεγγάρι σε σύγκριση με τον τρόπο που γίνεται αντιληπτός στη Γη λόγω της διαφοράς στη βαρυτική δύναμη.

«Το ίδιο ρολόι που έχουμε στη Γη θα κινείται με διαφορετικό ρυθμό στο φεγγάρι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κέβιν Κόγκινς, επικεφαλής διαστημικών επικοινωνιών και πλοήγησης της NASA.

Για έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, ένα ρολόι με βάση τη Γη θα φαινόταν να χάνει κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα ανά γήινη ημέρα, ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου σε υπόμνημα.

Άλλες περιοδικές διακυμάνσεις θα απομακρύνουν περαιτέρω την ώρα της σελήνης από τη γήινη ώρα, πρόσθεσε ο Αράτι Πραμπχακάρ.

Το OSTP έδωσε εντολή στη NASA να συνεργαστεί με άλλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης για την εκπόνηση ενός σχεδίου μέχρι το τέλος του 2026 για την ανάπτυξη του LTC.

«Σκεφτείτε τα ατομικά ρολόγια στο Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Είναι ο παλμός της καρδιάς του έθνους, συγχρονίζοντας τα πάντα. Θα θέλετε έναν καρδιακό παλμό και στο φεγγάρι», δήλωσε με τη σειρά του ο Κόγκινς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις της NASA, η διαστημική υπηρεσία στοχεύει να στείλει μια ομάδα αστροναυτών στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια, για πρώτη φορά μετά το Απόλλων 17 τον Δεκέμβριο του 1972.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες.

Αξιωματούχος του OSTP δήλωσε ότι χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο ώρας θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των διαστημοπλοίων είναι ασφαλής και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.

Οι αποκλίσεις στην ώρα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και στον εντοπισμό θέσεων στη Σελήνη ή σε τροχιά γύρω από αυτήν, πρόσθεσε.

«Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του με την ίδια ώρα – πόσο αποδιοργανωτικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολα θα γίνουν τα καθημερινά πράγματα», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Γη, τα περισσότερα ρολόγια και οι ζώνες ώρας βασίζονται στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα ή UTC, η οποία βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών σε όλο τον κόσμο.