ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Η Σουηδία απαντά στις Αρχές του Βελγίου που προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τρώνε τα έλατα: «Κι όμως τρώγονται»

«Πρέπει οι βελόνες των δέντρων να μαζεύονται υπό κατάλληλες συνθήκες»

Η Σουηδία απαντά στις Αρχές του Βελγίου που προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τρώνε τα έλατα: «Κι όμως τρώγονται»

«Κι όμως τρώγονται», απάντησε η Σουηδία στις Αρχές του Βελγίου, μετά την προειδοποίηση ότι «τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν τρώγονται».

Οι Αρχές της Σουηδίας διαβεβαίωσαν σήμερα πως όταν οι βελόνες του άγριου έλατου, μαζεύονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή περίοδο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές. Ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι.

Υπενθυμίζεται, πως χθες, η ομοσπονδιακή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (Afsca) του Βελγίου, «επανέφερε στην τάξη» τον δήμο της Γάνδης, που πρότεινε σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες να φάνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, για να περιορίσουν τη «σπατάλη». Ο δήμος έφερε ως παράδειγμα τους Σκανδιναβούς που συνηθίζουν, όπως ανέφερε, να αποξηραίνουν τις βελόνες και να φτιάχνουν με αυτές ένα είδος βουτύρου.

Η Στοκχόλμη συντάσσεται με την άποψη της βελγικής υπηρεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις οι βελόνες των ελάτων είναι βρώσιμες.

«Δεν έχουμε κάποιες οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη. Στα δέντρα αυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, μη κατάλληλα για κατανάλωση (…) Από αυτήν την άποψη, συμμεριζόμαστε την άποψη των βελγικών αρχών: δεν ξέρουμε αν η κατανάλωση του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι ακίνδυνη» ανέφερε η Ανελί Βίντενφαλκ, τοξικολόγος στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.

Η βελγική Afsca σημείωσε χθες ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ξέρουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί στα δέντρα ουσίες που επιβραδύνουν την καύση, κάτι που θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες για όποιον τα φάει.

Η Α.Βίντενφαλκ σημείωσε πάντως ότι στη Σουηδία κάποιοι συνηθίζουν να μαζεύουν τις τρυφερές βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες. «Αυτό γίνεται συνήθως γύρω στον Μάιο ή Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές και στο δέντρο πιθανότατα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες», είπε.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για αφεψήματα, ως καρύκευμα ή για να αρωματίσουν το αλκοόλ, όπως στα σναπς. Υπάρχουν επίσης μπίρες από έλατο, τις οποίες παρασκεύαζαν οι Βίκινγκς πριν από μια χιλιετία, σύμφωνα με τη Smalandsgran, μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ακόμη και οι στρατιώτες, την εποχή του Καρόλου ΙΒ΄ (1697-1718) γνώριζαν ότι τα βλαστάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, έκαναν καλό στην υγεία», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.