Τουλάχιστον 9 εκατομμύρια κατοικίες στην Ιαπωνία καταγράφονται κενές χωρίς ενοίκους, σύμφωνα τουλάχισοτν με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Ο αριθμός των κενών σπιτιών στην Ιαπωνία έχει αυξηθεί σε ένα ρεκόρ των εννέα εκατομμυρίων καθώς η χώρα της ανατολικής Ασίας συνεχίζει να αγωνίζεται με τον συνεχώς μειούμενο πληθυσμό της.
Τα εγκαταλειμμένα σπίτια είναι γνωστά στην Ιαπωνία ως “akiya” – ένας όρος που συνήθως αναφέρεται σε εγκαταλελειμμένα σπίτια κατοικιών σε αγροτικές – κυρίως – περιοχές.
Αλλά περισσότερα akiya παρατηρούνται και σε μεγάλες πόλεις, όπως το Τόκιο και το Κιότο, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για μια κυβέρνηση που ήδη αντιμετωπίζει τη γήρανση του πληθυσμού και μια ανησυχητική μείωση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο.
«Αυτό είναι ένα σύμπτωμα της μείωσης του πληθυσμού της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τζέφρι Χολ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Kanda στην Τσίμπα. «Δεν είναι πραγματικά ένα πρόβλημα να χτίσεις πάρα πολλά σπίτια», αλλά «πρόβλημα να μην έχεις αρκετούς ανθρώπους να μείνουν σε αυτά», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών, το 14% όλων των κατοικιών στην Ιαπωνία είναι κενές.
Οι αριθμοί περιλαμβάνουν δεύτερες κατοικίες και εκείνες που έμειναν άδειες για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που εκκενώθηκαν προσωρινά ενώ οι ιδιοκτήτες τους εργάζονται στο εξωτερικό.
Ο δείκτης γονιμότητας της Ιαπωνίας είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο με 1,3 παιδιά ανά οικογένεια, αλλά από την αρνητική αυτή λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η Ελλάδα η οποία συναγωνίζεται την Ιαπωνία με 1,38 παιδιά ανά οικογένεια.
Βέβαια η Ιαπωνία έχει και 123 εκατ. κατοίκους οι όποιοι πάντως έχουν μειωθεί από τα 126 εκατ. που ήταν το 2020.
Η Ελλάδα μετά βίας βρίσκεται στα 10 εκατ.
Παρ΄όλα αυτά το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα στέγασης,.
🇯🇵 Japan’s government says there are now 9 million vacant homes in the country, as it struggles with a declining and ageing population.
— The Spectator Index (@spectatorindex) August 31, 2024
The top two reasons for Japan’s decreasing population:
1. Japan has one of the lowest birth rates in the world, with an average of 1.3 children per woman.
2. Japan has an aging population, with over 29% of its population above the age of 65.
— Decoding Engineering (@decoding_engg) August 31, 2024
Τα Akiya συχνά περνούν από γενεά σε γεννεά. Όμως, με την πτώση του ποσοστού γονιμότητας της Ιαπωνίας, πολλοί μένουν χωρίς κληρονόμο ή κληρονομούνται από νεότερες γενιές που έχουν μετακομίσει στις πόλεις και βλέπουν μικρή αξία στην επιστροφή στις αγροτικές περιοχές.
Ορισμένα σπίτια βρίσκονται επίσης σε διοικητικό κενό επειδή οι τοπικές αρχές δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες λόγω κακής τήρησης αρχείων, είπαν.
Αυτό δυσκολεύει την κυβέρνηση να αναζωογονήσει τις ταχέως γηρασμένες αγροτικές κοινότητες, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες προσέλκυσης νεότερων ατόμων που ενδιαφέρονται για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής ή επενδυτών που προσβλέπουν σε μια συμφωνία.
Σύμφωνα με τις φορολογικές πολιτικές της Ιαπωνίας, ορισμένοι ιδιοκτήτες θεωρούν συχνά φθηνότερο να διατηρήσουν το σπίτι παρά να το κατεδαφίσουν για ανακατασκευή.
Και ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν, μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές, είπε ο Hall, από το Πανεπιστήμιο Kanda.
«Πολλά από αυτά τα σπίτια είναι αποκομμένα από την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και τα ψιλικατζίδικα», είπε.
Τα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους – κυρίως ξένους – να μαζεύουν φθηνά ιαπωνικά σπίτια και να τα μετατρέπουν σε κομψούς ξενώνες και καφετέριες έχουν συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς στα social media τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Hall προειδοποίησε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
«Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια δεν πρόκειται να πουληθούν σε αλλοδαπούς ή ότι ο όγκος της διοικητικής εργασίας και οι κανόνες πίσω από αυτό δεν είναι κάτι εύκολο για κάποιον που δεν μιλά ιαπωνικά και διαβάζει πολύ καλά Ιαπωνικά». είπε.
«Δεν θα μπορέσουν να πάρουν αυτά τα σπίτια φθηνά».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.