Το φως της δημοσιότητας βλέπει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που απαθανατίζει γυναίκα να σκαρφαλώνει στον πανύψηλο τοίχο ενός πηγαδιού για να βρει πρόσβαση σε νερό στην πολιτεία Madhya Pradesh στην κεντρική Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη νερού.
Το βίντεο δείχνει τη γυναίκα να κατεβαίνει στο πηγάδι χωρίς να κρατιέται από κάποιο σχοινί για να βρει νερό.
Οι άνθρωποι στο χωριό Ghusiya, όπως αναφέρει το BBC, αναγκάστηκαν να λάβουν τέτοια ακραία μέτρα μετά την ξήρανση των πηγαδιών και των λιμνών της περιοχής.
Αρκετές άλλες περιοχές σε όλη την Ινδία αντιμετωπίζουν παρόμοια κρίση λειψυδρίας.
#WATCH | Madhya Pradesh: People in Dindori's Ghusiya village risk their lives to fetch water from an almost dry well pic.twitter.com/jcuyLmE5xL
— ANI MP/CG/Rajasthan (@ANI_MP_CG_RJ) June 2, 2022
Το φαινόμενο αυτό, όμως, δεν είναι νέο. Βίντεο που δείχνουν Ινδούς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πάρουν νερό συχνά γίνονται viral. Τον Απρίλιο, ένα παρόμοιο βίντεο έδειχνε μια γυναίκα να κατεβαίνει σε ένα πηγάδι στην πολιτεία Maharashtra για να πάρει νερό.
Παγκόσμια έκθεση του 2019 είχε συμπεριλάβει την Ινδία μεταξύ των 17 χωρών όπου το «στρες για το νερό» ήταν «εξαιρετικά υψηλό».
Η έκθεση ανέφερε ότι οι πολιτείες Madhya Pradesh, Punjab, Rajasthan, Uttar Pradesh, Gujarat, Uttarakhand και Haryana ήταν μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Στη Madhya Pradesh, η έλλειψη νερού είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα κάθε καλοκαίρι. Η πολιτειακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί παροχή νερού βρύσης σε κάθε χωριό μέχρι το 2024. Αλλά το πόσιμο νερό εξακολουθεί να είναι απρόσιτο σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Στη Ghusiya, οργισμένοι χωρικοί είπαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις τοπικές εκλογές φέτος για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης.
“Πρέπει να κατέβουμε στο πηγάδι για να μαζέψουμε νερό. Υπάρχουν τρία πηγάδια [εδώ], όλα έχουν σχεδόν στεγνώσει. Καμία αντλία χειρός δεν έχει νερό“, είπε μια γυναίκα στο πρακτορείο ειδήσεων ANI.
“Κρατικοί υπάλληλοι και πολιτικοί ηγέτες έρχονται [εδώ] μόνο κατά τη διάρκεια εκλογών. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μην δώσουμε ψήφους μέχρι να έχουμε σωστή παροχή νερού“, είπε.
Πολλοί Ινδοί αντέδρασαν μέσω τον social media στο «σπαραχτικό» αυτό βίντεο και προέτρεψαν τους αξιωματούχους να βοηθήσουν επειγόντως το χωριό.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπόγειων υδάτων στον κόσμο – πολλοί εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτήν για την καθημερινή παροχή νερού.
Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα των περιοχών της χώρας απειλούνται από την πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ινδία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό στρες για το νερό μέχρι το 2050, με 30 πόλεις να λέγεται ότι θα πέφτουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.