Κάθε τέσσερα χώρα, η φυλή Toraja, που ζει σε όλη τη Νότια Σουλαουέζι στην Ινδονησία, κατά τη διάρκεια τελετής, βγάζει τους μουμιοποιημένους της νεκρούς από τους τάφους για να τους καθαρίσει και να τους αλλάξει ρούχα.
Οι μουμιοποιημένοι πρόγονοι μιας φυλής της Ινδονησίας εκταφιάστηκαν, ανακαινίστηκαν και εκτέθηκαν ως μέρος μιας περίπλοκης τελετουργίας ταφής, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποίησε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Σε μια τελετή γνωστή ως «Ma’nene», που μεταφράζεται ως «φροντίδα των προγόνων» ή «καλλωπισμός του πτώματος», τα σώματα εκταφιάζονται, καθαρίζονται, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο για να εξασφαλίσουν τη «μακροζωία» τους και τους φορούν τα νέα τους ρούχα.
To βίντεο από το Liang Lo’ko’ Kuku, μια μικρή πόλη όπου ζουν οι Toraja, τους δείχνει να συνωστίζονται γύρω από τάφους και να ξεθάβουν τα φέρετρά τους από το έδαφος.
Οι χωρικοί εθεάθησαν να ποζάρουν με τους νεκρούς προγόνους τους, οι οποίοι είχαν ξηρό, χάρτινο δέρμα αφού πέρασαν χρόνια στο χώμα.
Ένας άνδρας εθεάθη να χαϊδεύει το κεφάλι ενός πτώματος, ο οποίος ήταν τόσο καλά διατηρημένος που τα μαλλιά του ήταν ακόμη ορατά. Οι χωρικοί εθεάθησαν στη συνέχεια να βάζουν τα σώματα των συγγενών τους πίσω στα φέρετρα τους με μοντέρνα ρούχα.
Ενώ πολλοί εθεάθησαν να φορούν παραδοσιακό ρουχισμό, ένα μακρύ ύφασμα που προτιμάται σε όλη τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, πολλοί εθεάθησαν επίσης να φορούν σύγχρονα γυαλιά ηλίου, ακόμα και ζώνες.
Το τρομακτικό έθιμο μιας φυλής στην Ινδονησία
Η τελετή λαμβάνει χώρα σε χωριά της των Τoraja σε όλη την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό ιστότοπο HeritageDaily, οι Toraja δεν βλέπουν τον θάνατο ως ένα μοναδικό γεγονός, αλλά μάλλον το σταδιακό πέρασμα της ψυχής στη μετά θάνατον ζωή.
Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι τα σώματα των πρόσφατα αποθανόντων ανθρώπων εξακολουθούν να χρειάζονται φροντίδα.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι η τελετή ξεκίνησε από έναν τοπικό κυνηγό ονόματι Pong Rumasek, ο οποίος έζησε πριν από εκατοντάδες χρόνια, αν και η αυθεντικότητα αυτού του μύθου θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη.
Λέγεται ότι βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο πτώμα στη ζούγκλα. Συγκινημένος από τη μοίρα του ξένου, φρόντισε το πτώμα και το έντυσε με τα ρούχα του. Από τότε, ο Pong λέγεται ότι ήταν ευλογημένος με καλή τύχη και πλούσια κυνήγια και συγκομιδές.
WARNING, GRAPHIC CONTENT: The Toraja community of Indonesia have engaged in the annual Ma’nene ritual, which sees them spend time with the corpses of dead relativeshttps://t.co/mJXwZXMTUF pic.twitter.com/nnmu632w1Z
— Daily Star (@dailystar) September 11, 2024
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.