Οι Αρχές προχώρησαν στην ανάκληση βιολογικών καρότων και baby καρότων στις ΗΠΑ, μετά από περιστατικά E.coli που προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Μέχρι στιγμής, 15 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έχουν αναφερθεί 39 κρούσματα σε 18 πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, τη Μινεσότα και την Ουάσινγκτον, ενώ ακολουθούν η Καλιφόρνια και το Όρεγκον, αναφέρει τo BBC.
Η ανάκληση αφορά τα καρότα σε σακούλες που πωλούνται από την Grimmway Farms σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως τα Trader Joe’s, τα 365, τα Good & Gather της Target, τα Marketside της Walmart, τα Wegmans και άλλα.
Το CDC δήλωσε ότι τα ανακληθέντα βιολογικά καρότα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ήταν διαθέσιμα προς αγορά από τις 14 Αυγούστου έως τις 23 Οκτωβρίου. Ανακαλούνται επίσης βιολογικά baby καρότα με ημερομηνία ανάλωσης από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις Αρχές, τα καρότα είναι πιθανό να μην κυκλοφορούν πλέον στα καταστήματα, αλλά μπορεί να βρίσκονται ακόμη σε σπίτια. Θα πρέπει να πεταχτούν ή να επιστραφούν στα καταστήματα για να γίνει επιστροφή χρημάτων. Οι καταναλωτές πρέπει να καθαρίσουν και να απολυμάνουν κάθε επιφάνεια στην οποία μπορεί να βρέθηκαν.
Τα συμπτώματα της E. coli περιλαμβάνουν έντονους πόνους στο στομάχι, διάρροια και εμετό. Συνήθως ξεκινούν τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την κατάποση των βακτηρίων.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία. Ορισμένοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Άλλο ένα ξέσπασμα της E.coli τον Οκτώβριο είχε συνδεθεί με κρεμμύδια σε μπέργκερ της McDonald’s. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 34 χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Συνολικά τα κρούσματα ήταν 101.
Η εν λόγω τροφιμογενής επιδημία σαλμονέλας (Salmonella Umbilo) η οποία εκτιμάται ότι είχε περίπου 200 κρούσματα σημειώθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024. Η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο με 118 μολύνσεις.
Εκατοντάδες μολύνσεις και ένας νεκρός στην Ευρώπη από σαλμονέλα από ρόκα και σπανάκι
Η σαλμονέλα Salmonella Umbilo ανιχνεύθηκε σε σαλάτα ρόκα και αργότερα σε σπανάκι baby.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eurosurveillance, και τα δύο τρόφιμα προέρχονταν από την ίδια εταιρεία στην Ιταλία.
Στα μέσα Αυγούστου, το Ινστιτούτο Robert Koch, ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας στη Γερμανία, παρατήρησε ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων Salmonella Umbilo, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν γενετικά στενά συνδεδεμένα. Από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, καταγράφονταν 16 με 21 κρούσματα ανά εβδομάδα.
Τον Αύγουστο, η Γερμανία ειδοποίησε και άλλες χώρες για την αύξηση των κρουσμάτων Salmonella Umbilo μέσω του EpiPulse, της πύλης επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και, στα τέλη Σεπτεμβρίου, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWRS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημαντική επιδημία σαλμονέλας σε πολλές χώρες
Η Δανία και η Αυστρία ανέφεραν επίσης κρούσματα Salmonella Umbilo μετά στον συναγερμό EpiPulse που σήμανε η Γερμανία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Δανία και η Αυστρία είχαν εντοπίσει 22 και 19 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν από ένα έως 20 κρούσματα η καθεμία.
Τα ινστιτούτα δημόσιας υγείας της Γερμανίας, της Δανίας και της Αυστρίας συνεργάστηκαν στη διερεύνηση της επιδημίας ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα και άλλες διαδικασίες.
Η πρώτη αναφερόμενη ημερομηνία εμφάνισης της λοίμωξης ήταν η 1η Ιουλίου και η τελευταία η 4η Οκτωβρίου.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 ετών με εύρος από 1 έως 91 έτη.
Άνδρες και γυναίκες προσβλήθηκαν εξίσου.
Από τα 129 περιστατικά για τα οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία, 36 νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης από σαλμονέλα και ένα άτομο αναφέρθηκε ότι πέθανε από σαλμονέλλωση.
Στη Γερμανία, 37 από τα κρούσματα ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει πράσινα φυλλώδη λαχανικά κατά το τριήμερο πριν από την εκδήλωση της νόσου και 24 είχαν καταναλώσει σαλάτα με ρόκα.
Στην Αυστρία, και τα 18 περιστατικά που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε της έναρξης της νόσου και 12 ανέφεραν ότι είχαν φάει σαλάτα με ρόκα.
Με τα στοιχεία που βρήκαν από καφετέρια που είχε σερβίρει σαλάτα ρόκα στα μέσα Αυγούστου, οι Αρχές διαπίστωσαν ότι η ρόκα προερχόταν από μία εταιρεία και μία συγκεκριμένη περιοχή στην Ιταλία.
Στη Δανία, 12 από τους 14 ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν διαφορετικούς τύπους πράσινης σαλάτας. Οκτώ ανέφεραν ότι έφαγαν σαλάτα ρόκα και 10 είχαν καταναλώσει είτε σαλάτα ρόκα είτε σπανάκι baby κατά τις επτά ημέρες πριν από την έναρξη της ασθένειάς τους.