Με τη χρήση αζώτου πέθανε ένας θανατοποινίτης στις ΗΠΑ, μίας μεθόδου που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους για δεύτερη φορά στη χώρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Ο Alan Eugene Miller κηρύχθηκε νεκρός στις 18:38 τοπική ώρα, την περασμένη Πέμπτη, σε φυλακή της νότιας Αλαμπάμα.
Ο Μiller είχε καταδικαστεί για τις δολοφονίες το 1999 των Terry Lee Jarvis, 39 ετών, Lee Holdbrooks, 32 ετών, και Christopher Yancy, 28 ετών.
Τα θύματα βρέθηκαν με αρκετές πληγές από σφαίρες, καθώς οι εισαγγελείς είπαν ότι σκότωσε τους Holdbrooks και Yancy στον χώρο εργασίας τους και στη συνέχεια πήγε σε μια δεύτερη επιχείρηση για να πυροβολήσει τον Jarvis.
Οι δολοφονίες συνέβησαν σε επιχειρήσεις όπου ο δράστης είχε εργαστεί ή είχε εργαστεί στο παρελθόν.
Πριν από την εκτέλεσή του, τον επισκέφθηκαν τρεις δικηγόροι, οι δύο αδελφές του, ο αδελφός του, ο κουνιάδος του, ένας πνευματικός σύμβουλος και ένας σύντροφος.
Για το τελευταίο του γεύμα, έφαγε μια μπριζόλα χάμπουργκερ, ψητή πατάτα και μερικές πατάτες τηγανιτές.
Η μέθοδος του αζώτου
Στη συνέχεια ο 59χρονος αντιμετώπισε τον θάνατό του με τη μέθοδο του αερίου αζώτου.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν μάρτυρες του θανάτου του, τα τελευταία λόγια του Miller ήταν: «Δεν έκανα τίποτα για να είμαι εδώ μέσα» και «Δεν έκανα τίποτα για να είμαι στην πτέρυγα των θανατοποινιτών».
Μια μάσκα κάλυπτε το πρόσωπό του από το μέτωπο μέχρι το πηγούνι, καθώς η αμφιλεγόμενη μέθοδος θέλει τον κρατούμενο δεμένο με καθαρό άζωτο να διοχετεύεται στη μάσκα. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε θάνατο από ασφυξία λόγω της ενδεχόμενης στέρησης οξυγόνου.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Miller έτρεμε και κουνιόταν πάνω στο φορείο για περίπου δύο λεπτά, καθώς σε στιγμές τραβούσε ενάντια στα δεσμά. Στη συνέχεια ακολούθησαν περίπου έξι λεπτά περιοδικών ασφυκτικών αναπνοών.
Αντιδράσεις για την διαδικασία
Ο επίτροπος του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Αλαμπάμα, Τζον Κιου Χαμ, δήλωσε ότι η εκτέλεση του Μίλερ έγινε σύμφωνα με τη διαδικασία.
«Υπάρχουν ακούσιες κινήσεις του σώματος, καθώς το σώμα στερείται οξυγόνου, οπότε αυτό δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Να σημειωθεί ότι αυτή η «πειραματική τεχνική για τον άνθρωπο» έχει κριθεί απαράδεκτη από τους κτηνιάτρους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την ευθανασία των περισσότερων ζώων.
«Απόψε, επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη για αυτά τα τρία θύματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι.
«Οι πράξεις του δεν ήταν πράξεις παραφροσύνης, αλλά καθαρού κακού. Τρεις οικογένειες άλλαξαν για πάντα από τα αποτρόπαια εγκλήματά του και προσεύχομαι να μπορέσουν να βρουν παρηγοριά όλα αυτά τα χρόνια μετά».
Οργή από τον ΟΗΕ
Η πρώτη εκτέλεση με άζωτο στη χώρα πραγματοποιήθηκε στον Κένεθ Σμιθ τον Ιανουάριο, επίσης από την πολιτεία της Αλαμπάμα.
Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασαν απερίφραστα» την εκτέλεση του Σμιθ και τη χρήση της εισπνοής αερίου αζώτου, λέγοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «δεν ήταν τίποτα λιγότερο από βασανιστήρια εγκεκριμένα από το κράτος».
«Η χρήση, για πρώτη φορά σε ανθρώπους και σε πειραματική βάση, μιας μεθόδου εκτέλεσης που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πόνο στα ζώα είναι απλώς εξοργιστική», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Ενώ η Αλαμπάμα είναι η μόνη πολιτεία που έχει δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης, δεν είναι η μόνη πολιτεία που έχει υιοθετήσει τη χρήση της διαδικασίας. Η Λουιζιάνα, η Οκλαχόμα και ο Μισισιπή έχουν επίσης εγκρίνει τον θάνατο με άζωτο, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.