Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ δεν μπορούν να λαμβάνουν υπόψιν την φυλετική καταγωγή των υποψηφίων, μια απόφαση ορόσημο που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα κολέγια εγγράφουν φοιτητές. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές, αποφάνθηκε 6-3 κατά των διαδικασιών εισαγωγής στο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Το ανώτατο δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της συντηρητικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Students for Fair Admissions, η οποία υποστήριξε ότι οι διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια κάνουν διακρίσεις κατά των λευκών και των Ασιατοαμερικανών αιτούντων.

Η απόφαση θα αναγκάσει τα κολέγια να αλλάξουν τα μακροχρόνια χαρακτηριστικά της διαδικασίας εισαγωγής και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την εκπροσώπηση Μαύρων και Λατίνων φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δείχνει να απηχεί ευρύτερα τις απόψεις ενός μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew Research Center που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2023 κατέγραψε ότι οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες δεν εγκρίνουν την ευνοϊκή μεταχείριση υποψηφίων στα πανεπιστήμια και τα κολέγια λόγω χρώματος και φυλετικής καταγωγής.

Στα οκτώ πανεπιστήμια της Ivy League, ο αριθμός των μη λευκών φοιτητών αυξήθηκε κατά 55% από το 2010 έως το 2021, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με την απόφαση της Πέμπτης, η οποία συντάχθηκε από τον αρχιδικαστή Τζον Ρόμπερτς, και κάλεσε τα κολέγια να μην εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους στην διαφορετικότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Αffirmative Αction ήταν ένα από τα πολλά προγράμματα που ακολούθησαν τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων Civil Rights Act του 1964 ο οποίος διασφάλισε ίσα δικαιώματα για όλους τους Αμερικανούς και απαγόρευσε τον φυλετικό διαχωρισμό.