Έντονη ανησυχία υπήρχε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιούσε το μπαλόνι για να συγκεντρώσει πληροφορίες ενώ περνούσε πάνω από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

«Σήμερα πιστεύουμε ότι δεν συνέλεξε πληροφορίες καθώς διέσχιζε ή πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Πατ Ράιντερ.

Οι ΗΠΑ «έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν» την εξασφάλιση πληροφοριών από το μπαλόνι, κάτι το οποίο «βεβαίως βοήθησε», πρόσθεσε.

Ο Πατ Ράιντερ δεν διευκρίνισε σχετικά με τα μέτρα αυτά.

Το επιβλητικό αυτό αερόστατο διέσχισε τις ΗΠΑ από Δύση σε Ανατολή, από την Αλάσκα ως την Νότια Καρολίνα, στα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πέρασε πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

">

Το αερόστατο καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου πάνω από τον Ατλαντικό και τα συντρίμμια του ανακτήθηκαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έκτοτε μελέτησαν το περιεχόμενό του.

Το περιστατικό ψύχρανε τις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε ταξίδι του στην Κίνα που προβλεπόταν από καιρό.

Η Ουάσινγκτον είχε διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι, κάτι το οποίο το Πεκίνο είχε διαψεύσει, λέγοντας ότι το αερόστατο παρασύρθηκε ακούσια στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Εκείνη την περίοδο, Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι το αερόστατο διέθετε πολλές κεραίες, ορισμένες εκ των οποίων είχαν πιθανόν ικανότητα συλλογής και γεωεντοπισμού επικοινωνιών.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ωστόσο πει ότι πιστεύει πως «οι Κινέζοι ηγέτες δεν γνώριζαν» πού βρισκόταν το αερόστατο ούτε τι περιείχε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύω ότι ήταν μάλλον κάτι που τους έφερε σε δύσκολη θέση παρά κάτι σκόπιμο», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος.