Ο θάνατος της Μαχσά Αμίνι έχει προκαλέσει σειρά διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων, με την κυβέρνηση του Ιράν να κόβει την πρόσβαση στο Internet στην Τεχεράνη.
Η κυβέρνηση του Ιράν προχώρησε στη διακοπή του Internet στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει τη δημοσίευση βίντεο από την εξέγερση που ξεκίνησε στους δρόμους της πρωτεύουσας μετά το θάνατο της Μοχσά Αμίνι.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια, ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά το θάνατο της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί από την «αστυνομία ηθών» και ξυλοκοπήθηκε άγρια αφήνοντας την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. Η άτυχη νεαρή είχε ξυλοκοπηθεί επειδή φόραγε λάθος το χιτζάμπ της…
Έτσι, η κυβέρνηση του Ιράν, διέκοψε κάθε πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ και σε περιοχές του Κουρδιστάν, αναφέρεται πως δεν υπάρχει Internet, ώστε να μην μεταδίδονται στα social media οι σκηνές ωμής βίας που διαδραματίζονται από την αστυνομία και τους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR).
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Η οργή μεγαλώνει στο Ιράν μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι, μίας νεαρής γυναίκας που φόρεσε με λάθος τρόπο το χιτζάμπ και έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος. Από το ιρανικό Κουρδιστάν μέχρι την Τεχεράνη, η οργή ξεχειλίζει, με τους σκληροπυρηνικούς εκπροσώπους του καθεστώτος να περνάνε πλέον στην αντεπίθεση, με μέτρα καταστολής και φίμωσης.
Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πόλεις και πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος. Ο θάνατος της Mάχσα Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της από περιπολικό της «αστυνομίας ηθών», άναψε τη φλόγα της έντασης.
Οι αρχές απάντησαν με ακόμη περισσότερη καταστολή και οι συγκρούσεις έγιναν βίαιες, με τους διαδηλωτές να μην διστάζουν να αντεπιτεθούν κατά της αστυνομίας ή να επιτεθούν σε περιπολικά και αστυνομικά τμήματα. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα (22/9), επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Μέσα στο κλίμα αυτό, οι πανίσχυροι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να συλλαμβάνουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» σε σχέση με την Μάχσα Αμίνι σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα (22/9) Στην ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια και τους συγγενείς της 22χρονης κοπέλας.
«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στο δρόμο και που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας και να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά», τόνισαν οι Φρουροί οι οποίοι κατέστειλαν διαδηλώσεις στο παρελθόν.
«Η βούληση του ιρανικού λαού είναι η εξής: μην λυπάστε τους εγκληματίες», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος, κύριο άρθρο στην σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan.
Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμίνι είναι οι μεγαλύτερες στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019. Οι περισσότερες σημειώνονται στα βορειοδυτικά του Ιράν, όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί επίσης στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Αυτό μοιάζει με μια από τις μεγαλύτερες φεμινιστικές εξεγέρσεις που έχουν συμβεί στο Ιράν από την επανάσταση. Και οι άνδρες και οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους μαζί για να αγωνιστούν για την αλλαγή». Με τη δολοφονία της Μάχσα άνοιξαν οι πύλες της οργής.