Μέσω μιας σημερινής (31/10) του δημοσίευσης ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί πώς το φαινόμενο της «χοάνης» επηρέασε στην ένταση των φονικών πλημυρών στη Βαλένθια, ενώ μάλιστα έκανε λόγο για γεωμορφικές αλλαγές, οι οποίες θα επηρεάσουν ανθρώπους και υποδομές.
Ακολουθεί η ανάρτησή του στο Χ:
«Η ροή στη χαράδρα del Poyo και το φαινόμενο “χοάνης” σε ορισμένες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλένθια είναι δύο από τα κλειδιά που εξηγούν τις σοβαρές επιπτώσεις της μεγάλης πλημμύρας.
Του φαινομένου, το οποίο έκανε πόλεις όπως η Paiporta, η Picanya, η Sedaví, η Alfafar, η Massanassa και η Catarroja να καταστραφούν σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών υδρολόγων και μελετητών.
Η μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων πάνω από τις γύρω ορεινές περιοχές διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο .
Οι πλημμύρες που προέρχονται από ορεινά τοπία διασχίζουν πολύπλοκη τοπογραφία και αλληλεπιδρούν με τις χαράδρες , τα φαράγγια και τις κοιλάδες, αποτελούν παράγοντες με έντονη υδραυλική ροή που οδηγεί σε γεωμορφικές αλλαγές και επηρεάζει ανθρώπους και υποδομές».
⚠️H ΑΠΟΡΡΟΗ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ VALENCIA
✅Η ροή στη χαράδρα del Poyo και το φαινόμενο «χοάνης» σε ορισμένες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλένθια είναι δύο από τα κλειδιά που εξηγούν τις σοβαρές επιπτώσεις της μεγάλης πλημμύρας. Του φαινομένου, το… pic.twitter.com/uaD39ACgSP— Theodoros Kolydas (@KolydasT) October 31, 2024
Επιπλέον στην ιστοσελίδα του ο κ. Κολυδάς γράφει για το φαινόμενο μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετεωρολόγοι και υδρολόγοι γνωρίζουν ότι η ξαφνική πλημμύρα (Flash Flood) είναι το αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών διαταραχών, που συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, με μεγάλα ποσά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε μία ξαφνική πλημμύρα, όπως: η ένταση της βροχής και η διάρκεια της, η τοπογραφία, οι συνθήκες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών καθώς και η αστικοποίηση.
Οι ξαφνικές πλημμύρες εμφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων ωρών ή λιγότερο και έχουν σαν αποτέλεσμα ταχεία ύψωση νερού, το οποίο στο πέρασμα του μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κατασκευές, όπως κτίρια, γέφυρες κλπ, να παρασύρει αυτοκίνητα, να ξεριζώσει δέντρα κ.α.
Οι πλημμύρες, που έχουν σαν αίτιο τις βροχοπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές κατολισθήσεις εδαφών (λασποροές-mud slides).
Τα περισσότερα θύματα εξαιτίας πλημμυρών προέρχονται από τις ξαφνικές πλημμύρες.
Οι πλημμύρες που προέρχονται από ορεινά τοπία διασχίζουν πολύπλοκη τοπογραφία και αλληλεπιδρούν με τις χαράδρες, τα φαράγγια και τις κοιλάδες, αποτελούν παράγοντες με έντονη υδραυλική ροή που οδηγεί σε γεωμορφικές αλλαγές και επηρεάζει ανθρώπους και υποδομές».