ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ιστορική απόφαση στην Κολομβία: Εγκρίθηκε η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Η 1η χώρα στη Λατινική Αμερική

Ιστορική απόφαση στην Κολομβία: Εγκρίθηκε η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ιστορική απόφαση έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Κολομβία, καθώς αποφάνθηκε την Τετάρτη υπέρ της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιτρέπει την αυτοκτονία ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες.

Η ευθανασία –όταν ένας ασθενής επιλέγει τον θάνατο μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία είναι παρών ιατρικό προσωπικό– είναι νόμιμη στην Κολομβία από το 1997. Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε για πρώτη φορά ευθανασία σε ασθενή χωρίς να πάσχει από θανατηφόρα ανίατη ασθένεια.

Η απόφαση για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία –όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του αφού συμβουλευτεί γιατρό– ήρθε μετά την προσφυγή της κολομβιανής οργάνωσης για το δικαίωμα στον θάνατο DescLAB, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη σε βάρος όσων βοηθούν άλλους να αυτοκτονήσουν παραβιάζει το δικαίωμα του ανθρώπου σε έναν αξιοπρεπή θάνατο και στην πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Κολομβία: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να επιτραπεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με την ετυμηγορία –που στηρίχθηκε από έξι εκ των εννέα δικαστών– οι ασθενείς απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν σε ευθανασία: πρέπει να έχουν διαγνωστεί με τραυματισμό ή σοβαρή ή ανίατη ασθένεια που προκαλεί έντονο σωματικό ή ψυχικό πόνο τον οποίο θεωρούν ασυμβίβαστο με μια αξιοπρεπή ζωή. Οι ασθενείς οφείλουν επίσης να εκφράσουν την επιθυμία τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με τη βοήθεια γιατρού.

«Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη χώρα μας, που εδραιώνει τη θέση της ως μια από τις πιο προηγμένες στον κόσμο σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα να πεθάνει κανείς με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο επικεφαλής της DescLAB Λούκας Κορέα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Άτομα που ενθαρρύνουν ή βοηθούν κάποιον να αυτοκτονήσει προκειμένου να σταματήσει να υποφέρει από κάποια ασθένεια, είναι επί του παρόντος αντιμέτωπα με ποινές φυλάκισης 16-36 μηνών στην Κολομβία.

127 έρευνες για ανάλογες υποθέσεις έχουν διεξαχθεί από το 2010 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την DescLAB.

Ποιες χώρες επιτρέπουν την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.