Στο νησί Λαμού, στην Κένυα, γαϊδούρια οργώνουν κατά μήκος της αποβάθρας της πόλης.
Η Παλιά Πόλη της Λαμού είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, γνωστή για τη διατήρηση του πολιτισμού της Σουαχίλι.
Χωρίς αυτοκίνητα αλλά σχεδόν 3.000 γαϊδούρια στο νησί, οι κάτοικοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ζώα για τα προς το ζην και ως μεταφορικά μέσα στα στενά δρομάκια της 700χρονης πόλης, μιας από τις παλαιότερες της Ανατολικής Αφρικής.
Τώρα, ωστόσο, αυξανόμενος αριθμός γαϊδάρων πεθαίνουν από την κατανάλωση πλαστικού στο νησί και οι επιστήμονες φοβούνται ότι πολλά άλλα ζώα της ξηράς επηρεάζονται επίσης από την ανθρώπινη πλαστική ρύπανση.
Με λίγο γρασίδι για βοσκή, τα γαϊδούρια ψάχνουν για φαγητό μέσα από σωρούς πλαστικών μπουκαλιών, πάνες και υπολείμματα υφάσματος που πετάχτηκαν στον δρόμο.
«Τα γαϊδούρια θα φάνε όλα τα είδη, από πλαστικά μέχρι ρούχα μέχρι χαρτοκιβώτια – τα πάντα», λέει ο Δρ Obadiah Sing’Oei, επικεφαλής κτηνίατρος στο Donkey Sanctuary.
Τα ζώα τρώνε αρκετό πλαστικό για να μπλοκάρουν το πεπτικό τους σύστημα, οδηγώντας σε πείνα και θάνατο.
«Αυτό φέρνει πολλά προβλήματα… οι διατροφικοί κολικοί στα γαϊδούρια είναι συνήθως θανατηφόροι», λέει ο Sing’Oei.
Ο φόρος της πλαστικής ρύπανσης στη θαλάσσια ζωή είναι ευρέως τεκμηριωμένος, αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την επίδραση στα χερσαία ζώα.
Σε μία από τις πρώτες μελέτες του είδους της, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και το Καταφύγιο Γαϊδάρων ερευνούν τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στα ζώα στην Κένυα.
Εστιάζοντας σε γαϊδούρια και άλλα ζώα.