Η κινεζική εφημερίδα Global Times δημοσίευσε άρθρο για την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το άρθρο δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζει η Δύση.

Τονίζει επανειλημμένα ότι ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψαν στην Κίνα για να απαιτήσουν περισσότερη πίεση στη Ρωσία από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι η Κίνα είναι ένας δύσκολος εταίρος για να αντιμετωπιστεί σε μια σύγκρουση. Ενώ οι Γερμανοί σχολιαστές πιστεύουν ότι η Δύση είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Κίνα τι θα κάνει.

Η Global Times, από την άλλη, τονίζει ήδη Ευρωπαίοι και Κινέζοι έχουν πολλές κοινές θέσεις. Είναι σημαντικό η ΕΕ και ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να βλέπουν τα πράγματα χωριστά και να μην συνδέουν όλα όσα πρόκειται να συζητηθούν με το ζήτημα της Ουκρανίας, συπμλήρωσε.

Ο Μακρόν μίλησε για σεβασμό στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σι. Η εφημερίδα υιοθετεί τον όρο και εξηγεί ότι οι χώρες της Δύσης, λόγω της ιστορίας τους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με σεβασμό όταν έχουν να κάνουν με χώρες που δεν ανήκουν στη Δύση.

Στην αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, η Δύση επανέλαβε τα λάθη της, πιστεύοντας ότι όλες οι χώρες στον κόσμο πρέπει να ακολουθήσουν την άποψή της για τη σύγκρουση και να μοιραστούν την αξιολόγησή της, γράφει η Global Times .

Η θέση αυτή, όπως αναφέρει η κινέζικη εφημερίδα, εν τω μεταξύ έχει αλλάξει, καθώς η Ευρώπη πληρώνει υψηλό τίμημα σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία αυξάνεται καθημερινά.

Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΕ να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της και να πλησιάσει σε κάποιο βαθμό την κινεζική άποψη. Οι συζητήσεις είναι πλέον κατ’ αρχήν δυνατές, ακόμη κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ αντιδρά τώρα πολύ πιο ανοιχτά στην κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία από ό,τι οι ΗΠΑ.

Η Κίνα και η ΕΕ συμφωνούν ότι ο κόσμος υφίσταται θεμελιώδεις αλλαγές. Παράλληλα, η επίσκεψη δείχνει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από την Κίνα και ότι και η Κίνα ενδιαφέρεται για συνεργασία.

Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει ακόμη να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και, κυρίως, να αποτρέψει την εξωτερική επιρροή πριν μπορέσει να απελευθερώσει πλήρως τη δύναμη της συνολικής συνεργασίας. Αυτό θα σημαίνει πρωτίστως τις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!