Η υπόθεση της γυναίκας που έμεινε ανάπηρη για δεκαετίες μετά από δηλητηρίαση από θάλλιο, όταν ήταν φοιτήτρια και πέθανε τελικά σε ηλικία 50 ετών, συγκλονίζει ακόμα την Κίνα.
Η Ζου Λινγκ πέθανε στο Πεκίνο την Παρασκευή, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιό της Tsinghua σε ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η οποία έχει πλημμυρίσει από συλλυπητήρια.
«Η Ζου Λινγκ έχει παλέψει επίμονα ενάντια στον πόνο για πολλά χρόνια.
Σε όλη τη ζωή της η Ζου Λινγκ είχε πάντα φροντίδα, υποστήριξη και ενθάρρυνση από πολλούς αποφοίτους, όλα τα κοινωνικά στρώματα και το σχολείο», έγραψε το πανεπιστήμιο με έδρα το Πεκίνο, που συχνά αποκαλείται «ΜΙΤ της Κίνας», στην ανάρτησή του το Σάββατο.
Ο θάνατος της Ζου το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε και από τον πατέρα της.
Όλα συνέβησαν το 1994 όταν η Ζου ήταν δευτεροετής φοιτήτρια χημείας και καταξιωμένη μουσικός στο Tsinghua, και άρχισε να νιώθει πόνο στο στομάχι, να έχει απώλεια μαλλιών και άλλα φαινομενικά ανεξήγητα συμπτώματα που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν σημάδια δηλητηρίασης από θάλλιο.
Η εξαιρετικά τοξική χημική ουσία -που χρησιμοποιείται σε δηλητήρια τρωκτικών και εντόμων- άφησε τελικά την Ζου πρακτικά τυφλή και με τη νοητική ικανότητα ενός εξάχρονου.
Υπέφερε για μήνες και τελικά έπεσε σε κώμα πριν διαγνωστεί η αιτία της πάθησής της. Παρά τις υποψίες για εγκληματική ενέργεια και την αστυνομική έρευνα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ.
Η υπόθεση της Ζου έχει τραβήξει την προσοχή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες από τότε που δηλητηριάστηκε, προκαλώντας οργή και εκκλήσεις για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.
Το Σάββατο, ο θάνατός της ήταν το πρώτο θέμα αναζήτησης στο Weibo, με περισσότερες από 400 εκατομμύρια προβολές μέχρι το απόγευμα.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκαν και στην άκαρπη έρευνα των κινεζικών Αρχών και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν στο παρελθόν ότι η έρευνα μπορεί να είχε σταματήσει λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων της οικογένειας μιας πρώην υπόπτου.
«Ο κύριος λόγος που η υπόθεση της Ζου προκαλεί τόσο μεγάλη δημόσια οργή και συμπάθεια είναι επειδή πολλοί άνθρωποι στην Κίνα βλέπουν ένα κομμάτι του εαυτού τους στη Ζου: Έχουν υποστεί κάποιου είδους αδικία, αλλά ποτέ δεν υπάρχει δίκαιη, ανεξάρτητη ή διαφανής έρευνα από τις αρχές», δήλωσε ο Yaqiu Wang, διευθυντής έρευνας για την Κίνα στο μη κερδοσκοπικό Freedom House που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
«Οι αφοσιωμένοι γονείς της Ζου, που τη φρόντισαν πολύ για σχεδόν τρεις δεκαετίες, συμβολίζουν επίσης την οικογενειακή φροντίδα που οι άνθρωποι στην Κίνα γνωρίζουν καλά και στην οποία πρέπει να βασίζονται, επειδή το σύστημα δεν είναι κάτι που μπορείς να εμπιστευτείς και να βασιστείς», πρόσθεσε.
Η βασική ύποπτη
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το CNN, επικαλούμενο παλαιότερα ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, μετά τη δηλητηρίαση της Ζου η αστυνομία είχε ξεκινήσει έρευνα για μία από τις συγκατοίκους της, τη Σουν Γουέι, αλλά στη συνέχεια την απάλλαξε από ύποπτη.
Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου στο παρελθόν έχουν συνδέσει την έρευνα με το οικογενειακό υπόβαθρο της Σουν.
Το 2013, όταν μια θανατηφόρα υπόθεση δηλητηρίασης σε κοιτώνα κολεγίου της Σαγκάης αναζωπύρωσε το εθνικό ενδιαφέρον, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν μια αίτηση προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καλώντας την να λάβει μέτρα κατά της πρώην υπόπτου, η οποία θεωρείτο ότι διέμενε στη χώρα.
Ο παππούς του Σουν ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εθνικιστικής κυβέρνησης πριν από την κατάληψη της Κίνας από κομμουνιστές το 1949.
Αργότερα κατείχε ανώτερες -αν και σε μεγάλο βαθμό συμβολικές- θέσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία, μέχρι τον θάνατό του το 1995.
Ένα από τα ξαδέρφια του πατέρα του Σουν θεωρούνταν εθνικός ηγέτης από το 1993 έως το 2003, όταν ήταν αντιπρόεδρος του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της Κίνας.
Από την πλευρά της η Σουν φέρεται να έχει κάνει μερικές δηλώσεις στο Tianya, ένα κινεζικό φόρουμ συζήτησης στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας το 2005, στην οποία είπε ότι η αστυνομία την απάλλαξε ως ύποπτη το 1998 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Η Σουν, για την οποία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε πρόσβαση στο θάλλιο στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, είπε ότι δεν ήταν η μόνη φοιτήτρια που είχε πρόσβαση στην τοξική ουσία και αρνήθηκε ότι υπήρχε προσωπική έχθρα μεταξύ της ίδιας και της Ζου.
Αναφερόμενη στις πολιτικές διασυνδέσεις της οικογένειάς της, είπε ότι ο παππούς της είχε πεθάνει τη στιγμή που ανακρίθηκε.
Το 2006, η Σουν είπε ότι η οικογένειά της είχε υποβάλει αίτηση στην αστυνομία εκ μέρους της ζητώντας από τις αρχές να ξανανοίξουν την έρευνα για να «βρουν την αλήθεια».
Το 2013, όταν η υπόθεση της Σαγκάης επανάφερε το ενδιαφέρον του κοινού για την υπόθεση της Ζου, επανεμφανίστηκε στην πλατφόρμα Tianya και έγραψε: «Εγώ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα ήθελα να οδηγήσω τον πραγματικό δράστη στη Δικαιοσύνη».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.