ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Κοινωνία σε κρίση: Το CNN μας μαθαίνει πώς να συμπεριφερόμαστε σε ημίτρελους που αυτοπροσδιορίζονται ως «φύλλο» ή «αστέρι»

Έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο

Κοινωνία σε κρίση: Το CNN μας μαθαίνει πώς να συμπεριφερόμαστε σε ημίτρελους που αυτοπροσδιορίζονται ως «φύλλο» ή «αστέρι»

Αφού μάθαμε ότι δεν υπάρχει μόνο το αρσενικό και το θηλυκό για τους ανθρώπους και ότι μπορεί κάποιος να δηλώνει «το», τώρα το αμερικανικό δίκτυο CNN δημοσίευσε ένα αναλυτικό οδηγό για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους που δηλώνουν ότι είναι «φύλο», «αστέρι» και «ήλιος». 

Στο άρθρο με τίτλο «Ένας οδηγός για τα νεοπρόσωπα, από το ae έως το ze», το CNN περιέγραψε τη χρήση εναλλακτικής γραμματικής που εξαλείφει τους «δείκτες φύλου», παραθέτοντας μια αναφορά σε έναν από τους «σημαντικότερους ειδικούς στα νεοπρόσωπα», ο οποίος ενθάρρυνε τους αναγνώστες να «χρησιμοποιούν και να σέβονται» τα νεοπρόσωπα όπως κάθε άλλη κοινή αντωνυμία.

«Ορισμένες από τις πιο κοινές λέξεις της αγγλικής γλώσσας έχουν δείκτες φύλου, συμπεριλαμβανομένων των αντωνυμιών», ανέφερε το CNN. «Αλλά δεν είναι όλες τους δυαδικές. Σκεφτείτε το “αυτοί”, που προτιμάται από ορισμένα μη δυαδικά και τρανς άτομα για τα οποία οι αντωνυμίες με βάση το φύλο δεν ταιριάζουν».

«Και έπειτα υπάρχουν οι νεοαντωνυμίες (“νέες” αντωνυμίες), ουδέτερες ως προς το φύλο ή μη δυαδικές αντωνυμίες που διαφέρουν από τις κοινές “αυτή”, “αυτός” και “αυτοί”. Οι νεοαντωνυμίες περιλαμβάνουν όρους όπως το “xe” και το “em”, και ορισμένες από αυτές χρονολογούνται μάλιστα αρκετούς αιώνες πίσω, όταν εισήχθησαν από τους συγγραφείς ως λύση για την αναφορά σε υποκείμενα χωρίς να υποθέτουν φύλο. Τώρα, χρησιμοποιούνται επίσης συχνά από μη δυαδικά και τρανς άτομα», συνεχίζει το άρθρο.

Τα νεοπρονόμα χρησιμοποιούνται συχνότερα από «μη δυαδικά, τρανσέξουαλ και άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο τους, επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία ταυτότητας». Το κομμάτι συνεχίζει με την απαρίθμηση μιας σειράς «κοινών νεοπρόνομων», που μοιράζεται η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με παραδείγματα για το πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά σε μια πρόταση.

Ο Dennis Baron, ένας λεγόμενος «ειδικός» στα νεοπρονόμια και ομότιμος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign δήλωσε στο CNN ότι πολλοί που χρησιμοποιούν νεοπρονόμια προτιμούν να χρησιμοποιούν ουσιαστικά που είναι «εντελώς πρωτότυπα για τον χρήστη τους». Αυτά αναφέρονται ως «νεοπρονόμια του ίδιου του ουσιαστικού», είπε, τα οποία περιλαμβάνουν τη φύση και άλλες εμπνεύσεις ως μη δυαδικά ή άφυλλα περιγραφικά στοιχεία.

«Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να επιλέξουν ένα ουσιαστικό για να περιγράψουν τον εαυτό τους, όπως “αστέρι” αντί για δυαδικές αντωνυμίες όπως “αυτή” ή “ο εαυτός της”», αναφέρει το CNN. «Για κάποιον που χρησιμοποιεί την αντωνυμία του ουσιαστικού εαυτού ‘φύλλο’, αυτό μπορεί να μοιάζει ως εξής: ‘Ελπίζω το φύλλο να ξέρει πόσο περήφανοι είμαστε που το φύλλο γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του!’ ή ‘Το φύλλο έφτασε στην καφετέρια πριν από μένα- ντράπηκα που άργησα να συναντήσω το φύλλο».

Το ρεπορτάζ του CNN γελοιοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους επικριτές να χαρακτηρίζουν το άρθρο ως «παραληρηματικό» και άλλους να το χαρακτηρίζουν ως αντανακλαστικό της «ψυχικής κρίσης που έχουμε σήμερα στην Αμερική».

«Ο Τεντ Τέρνερ δημιούργησε αρχικά αυτό το δίκτυο για να μεταδίδει ειδήσεις», έγραψε ο βουλευτής Ματ Γκέιτζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.