Η Ρωσία ανάβει «κόκκινο» στην ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό της Σαγκάης επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti πως «η Τουρκία δεν πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης»
Ο Οργανισμός της Σαγκάης μετεξελίσσεται σε στρατιωτική συμμαχία και άρα θα είναι το αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ.
Γιατί αλλιώς να είναι πρόβλημα η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ αφού υποτίθεται ότι ο Οργανισμός της Σαγκάης είναι οικονομικός οργανισμός.
Αυτό δείχνει ότι μετεξελίσσεται σε στρατιωτική συμμαχία, για την ακρίβεια έχει ήδη μετεξελιχθεί χωρίς να γίνει ευρέως αντιληπτό, αλλιώς γιατί να θέτει βέτο η Ρωσία στην ένταξη της Τουρκίας στο SCO.
Η Ρωσία λοιπόν εντάσσει πλέον τον CSTO στο ευρύτερο σχήμα τoy SCO όπου φαίνεται ότι υπάρχουν υπογεγραμμένα μυστικά αμυντικά πρωτόκολλα για να τίθεται θέμα βέτο στην ένταξη της Τουρκίας λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.
Φυσικά, η Τουρκία σαφώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ καθώς δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο δισεκατομμύριο να κάνει κάτι τέτοιο.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), είναι ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και ασφάλειας, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου 2001 στη Σαγκάη της Κίνας από τους ηγέτες της Κίνας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2003.
Αυτές οι χώρες, εκτός από το Ουζμπεκιστάν, ήταν μέλη του ομίλου «Σαγκάη Πέντε», o οποίoς ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου 1996 στη Σαγκάη.
Η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν στον OSC ως πλήρη μέλη στις 9 Ιουνίου 2017 σε σύνοδο κορυφής στην Αστανά του Καζακστάν.
Μαζί με την Ινδία και την Κίνα η Ρωσία δημιουργεί τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχηματισμό του πλανήτη.
Nα υπενθυμίσουμε ότι ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992.
Το 1992, έξι μετασοβιετικά κράτη που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών – η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν – υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (που αναφέρεται επίσης ως Σύμφωνο της Τασκένδης, «Ташкентский пакт», ή Συνθήκη της Τασκένδης, «Ташкентский договор»).
Άλλα τρία μετασοβιετικά κράτη – το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία – υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994.
Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία.
Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον CSTO το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.