Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα δώδεκα διασώθηκαν αφού εγκλωβίστηκαν για περίπου έξι ώρες στον πάτο ενός πρώην ορυχείου χρυσού στο Κολοράντο, όταν ένας ανελκυστήρας μπλόκαρε στον χώρο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ανελκυστήρας κατέβαινε στο χρυσωρυχείο Mollie Kathleen Gold Mine κοντά στην πόλη Cripple Creek όταν παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα περίπου 152 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, δημιουργώντας «σοβαρό κίνδυνο για τους συμμετέχοντες», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Teller, Jason Mikesell.

Οι 12 ενήλικες που είχαν παγιδευτεί περίπου 305 μέτρα κάτω από το έδαφος είχαν πρόσβαση σε νερό και χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους για να επικοινωνούν με τις αρχές, οι οποίες τους είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον ανελκυστήρα, ;όπως δήλωσε ο J.Mikesell.

Ο J.Mikesell είπε πως κατά τη διάρκεια νυχτερινής ενημέρωσης ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκάλεσε τη δυσλειτουργία και ότι διεξάγεται έρευνα. Οι μηχανικοί εργάστηκαν για να βεβαιωθούν ότι ο ανελκυστήρας λειτουργούσε και πάλι με ασφάλεια προτού ανεβάσουν ξανά τους αποκλεισμένους επισκέπτες. Είχαν προετοιμαστεί να τους ανεβάσουν με σχοινί αν χρειαζόταν, σε περίπτωση που δεν είχαν καταφέρει να φτιάξουν το ασανσέρ.

Ο J.Mikesell αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του θύματος.

«Το περιστατικό, το οποίο καταγγέλθηκε στις αρχές περίπου το μεσημέρι, συνέβη κατά την τελευταία εβδομάδα της ανοικτής για τους επισκέπτες σεζόν του ορυχείου Mollie Kathleen Gold Mine πριν κλείσει για το χειμώνα», δήλωσε ο J.Mikesell.

Νωρίτερα το απόγευμα, ενώ οι 12 είχαν εγκλωβιστεί στον πυθμένα, διασώθηκαν άλλα 11 άτομα που επέβαιναν στο ασανσέρ. Τέσσερις είχαν ελαφρά τραύματα, αλλά ο σερίφης δεν διευκρίνισε πώς τραυματίστηκαν.

Η διαδρομή με το ασανσέρ διαρκεί συνήθως περίπου δύο λεπτά, διανύοντας περίπου 152 μέτρα ανά λεπτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ορυχείου.

Ο J.Mikesell δήλωσε ότι η τελευταία φορά που υπήρξε περιστατικό ήταν τη δεκαετία του 1980, όταν ένα ζευγάρι επίσης παγιδεύτηκε στο ασανσέρ. Κανείς δεν έχασε τη ζωή του σε εκείνο το περιστατικό.

Τα ορυχεία που λειτουργούν ως τουριστικά αξιοθέατα στο Κολοράντο πρέπει να ορίσουν κάποιον που θα επιθεωρεί καθημερινά τα ορυχεία και τα συστήματα μεταφοράς, σύμφωνα με την πολιτειακή Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Μεταλλείων και Ασφάλειας. Ο J.Mikesell είπε ότι δεν γνώριζε την ημερομηνία της τελευταίας επιθεώρησης. Τα αρχεία των επιθεωρήσεων δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ορυχείο άνοιξε το 1800 και έκλεισε το 1961, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με ξεναγήσεις. Η ιστοσελίδα του περιγράφει ότι δίνεται μια ξενάγηση μιας ώρας κατά την οποία οι επισκέπτες κατεβαίνουν συνολικά 305 μέτρα. Επίσης αναφέρει ότι οι επισκέπτες μπορούν να δουν χρυσό στους βράχους αλλά και να κάνουν βόλτα με ένα υπόγειο τραμ.