Κωμικές είναι οι αντιδράσεις από τα βρετανικά ΜΜΕ εναντίον γνωστών Djs οι όποιοι «τόλμησαν» και έπαιξαν μουσική σε φεστιβάλ τέκνο, όπως λένε «σε απόσταση μόλις 4 ωρών από το Κρεμλίνο»!
Και επειδή, λένε, είναι μόνο 4 ώρες η απόσταση είναι απαράδεκτο (!), μόνο που δεν είπαν στις πόσες ώρες απόσταση θα μπορούσαν να παίξουν.
Πρόκειται για το φεστιβάλ Outline, που όπως αναφέρουν τα δυτικά ΜΜΕ «φέτος έγινε σε μια περιοχή που απέχει μόλις τέσσερις ώρες από το Κρεμλίνο, στη Ρωσία».
Το φεστιβάλ Outline πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου και θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ τέκνο του φετινού καλοκαιριού, το οποίο περιελάμβανε διακεκριμένους καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής από όλο τον κόσμο.
Αλλά για το 2024, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, την οποία από την έναρξη της επέμβασής της στην Ουκρανία το 2022, έχει υποστεί σειρά κυρώσεων από τις δυτικές χώρες που φτάνουν έως και τις συναυλίες.
Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, οι ξένοι καλλιτέχνες επιστρέφουν ξανά στην Ρωσία, με την τέκνο σκηνή, μάλιστα, να πρωτοστατεί σε αυτή την κίνηση.
«Όλοι οι δυτικοί καλλιτέχνες που εμφανίζονται εκεί εξομαλύνουν τον πόλεμο και το ρωσικό καθεστώς», δήλωσε η Μάγια Μπακλάνοβα, μια Ουκρανή «ακτιβίστρια» που εργάστηκε για χρόνια στη μουσική σκηνή του… Κιέβου, που άλλού στην βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Για το Κρεμλίνο είναι σημαντικό να δείξει στο δικό του κοινό ότι οι δυτικοί καλλιτέχνες είναι ακόμα έτοιμοι να ταξιδέψουν στη Μόσχα και να παίξουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα και η Ρωσία να μην είναι απομονωμένη», είπε, επισημαίνοντας την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού ράπερ Κάνιε Γουέστ στην πρωτεύουσα.
Ένα άλλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, το Signal, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 19 Αυγούστου στο Νίκολα-Λένεβετς, νοτιοδυτικά της Μόσχας.
«Η ρωσική προπαγάνδα προσπαθεί να διαμορφώσει μια θετική εικόνα της χώρας στη διεθνή σκηνή αναδεικνύοντας τα πολιτιστικά επιτεύγματα και διαχωρίζοντάς τα από την πολιτική κατάσταση», δήλωσε η Μπακλάνοβα.
Η Μπακλάνοβα έχει παρατηρήσει ότι περισσότεροι δυτικοί DJs, που προσελκύονται από τις υψηλές, όπως τις χαρακτηρίζει, αμοιβές, είναι πρόθυμοι να εμφανιστούν στη Ρωσία. «Βλέπω πλήρη έλλειψη ευαισθητοποίησης, άγνοια και απληστία μεταξύ ορισμένων στην ηλεκτρονική σκηνή», δήλωσε η… εκπρόσωπος της μουσικής βιομηχανίας της Δύσης που εργάστηκε μόνο στο Κίεβο!
Ορισμένοι από τους DJs με τους οποίους επικοινώνησε to ειδησεογραφικό μέσο υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή τους στο Outline, υποστηρίζοντας ότι η τέχνη και η μουσική πρέπει να υπερβαίνουν την πολιτική και να λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, ακόμη και σε περιόδους συγκρούσεων.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να χαρακτηρίζετε ένα μέρος όπου έρχονται ελεύθερα πνεύματα για να μοιραστούν μουσική (με) ένα ολοκληρωτικό καθεστώς», δήλωσε ο DJ Alexandre Guisson με έδρα τις Βρυξέλλες. «Πέρασα καλά, ο κόσμος ήταν φοβερός και κατά του πολέμου», πρόσθεσε, αλλά αυτό για την Guardian και το βρετανικά ΜΜΕ είναι μάλλον ασυγχώρητο.