Ένα βήμα πέρα από τις γνωστές συστάσεις και τις παραινέσεις προς τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς συνέστησε σήμερα να παρακρατηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ουγγαρία, λόγω ανησυχιών της για το κράτος δικαίου.
Αιτιολογώντας το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, «διαπιστώνουμε ότι η Ουγγαρία δεν έχει προχωρήσει αρκετά στις μεταρρυθμίσεις της και πρέπει να επιτύχει βασικά ορόσημα για το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι καμία πληρωμή στο πλαίσιο του Ταμείου δεν είναι δυνατή έως ότου η Ουγγαρία εφαρμόσει πλήρως και σωστά τις 27 μεταρρυθμίσεις».
We find that Hungary has not progressed enough in its reforms and must meet essential milestones for its Recovery and Resilience funds.
This means that no payment under the RRF is possible until Hungary has fully and correctly implemented 27 super milestones.
— European Commission (@EU_Commission) November 30, 2022
Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη έπρεπε να είχε εγκρίνει τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου, καθώς αυτές αποτέλεσαν τον κοινό τόπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Βρυξελλών το περασμένο καλοκαίρι, ούτως ώστε να αποφευχθεί το «πάγωμα» των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, λόγω των πολιτικών της χώρας απέναντι στο κράτος δικαίου.
Ανάμεσα σε όσα ζητά η Κομισιόν από τη Βουδαπέστη είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια και ο έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία, μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, καθώς και πλήρης ευθυγράμμιση με τον κανονισμό περί κράτους δικαίου.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η «Ουγγαρία δεν κατάφερε να εφαρμόσει επαρκώς τις κεντρικές πτυχές των απαραίτητων 17 διορθωτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του γενικού μηχανισμού όρων έως την προθεσμία της 19ης Νοεμβρίου, όπως είχε δεσμευτεί», όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κατάληξη την «αναστολή του 65% των δεσμεύσεων για τρία επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Ανάμεσα στα όσα καλείται να εφαρμόσει η Ουγγαρία είναι:
– Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς
– Μέτρα για τη βελτίωση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις.
– Ενισχυμένοι κανόνες για τις συγκρούσεις συμφερόντων·
– Αυξημένες απαιτήσεις ελέγχου και ελέγχου·
– Εργαλεία για την καταπολέμηση της απάτης
– Μέτρα για την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας
– Πλήρως λειτουργικό εθνικό σύστημα για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου
– Στρατηγική που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ουγγρική αρχή ελέγχου θα ελέγχει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αρκετοί Ευρωβουλευτές απέδωσαν την απόφαση στην πολιτική συμπεριφορά του ίδιου του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ με δηκτικό τρόπο, δηλαδή μέσω ενός σκίτσου, σχολίασε την εξέλιξη η Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνοντας πως «ο Όρμπαν δεν πρέπει να πάρει άλλα χρήματα από την ΕΕ έως ότου αρχίσει να σέβεται το κράτος δικαίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτήν την απόφαση το συντομότερο δυνατόν».
Σε κάθε περίπτωση, για το εάν τα κονδύλια θα… ξεπαγώσουν αναμένεται να αποφανθεί τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς προβλέπεται ότι θα πρέπει να λάβει τη σχετική απόφαση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.