Ρώσοι διπλωμάτες σε συνάντηση με εκπροσώπους των χωρών του Κόλπου στη Μόσχα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα αναγνωρίσουν τα αμφισβητούμενα νησιά Big Tomb, Little Tomb και Abu Musa ως νησιά των ΗΑΕ.
Το Ιράν φυσικά εξοργίστηκε και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές προσεγγίσεις στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου προκάλεσαν καταιγισμό κριτικής στο Ιράν. Το 2021, η Τεχεράνη έστειλε νότα διαμαρτυρίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μόνο επειδή ο Περσικός Κόλπος ονομαζόταν Αραβικός Κόλπος σε μία από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κρεμλίνου.
Τώρα είναι τα αμφισβητούμενα νησιά.
Η Ρωσία, εφαρμόζει την στρατηγική αδράνεια και συνεχίζει έχει την εικόνα ενός παίκτη που κρατά ίσες αποστάσεις στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι «πεδίο ουδετερότητας» και κάνει διάλογο με όλους, καθώς όλες αυτές τις χώρες θέλει να τις εντάξει στα BRICS, και να αργήσει μία τεράστια πλανητική συμμαχία που θα σταθεί ενάντια στην Δύση.
Στην συμμαχία αυτή η Ρωσία επί χοιρινά εντάξει περισσότερες από 30 χώρες. Όμως αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα καθώς αρκετές από αυτές τις χώρες μεταξύ τους έχουν άλυτα γεωπολιτικά ζητήματα.
Για παράδειγμα, Ινδία έχει σοβαρά θέματα και με το Πακιστάν και με την Κίνα, αλλά ήδη Ινδία και Κίνα συνυπάρχουν μαζί των ΒRICS.
Το Ιράν έχει γίνει ο μοναδικός στρατιωτικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πραγματικά στέκεται στο πλευρό της Μόσχας στην ουκρανική σύγκρουση όπως έκανε και στην συριακή σύγκρουση. Είναι λογικό να απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη από τη Ρωσία.
Η κίνηση λοιπόν αυτή της αναγνώρισης των νησιών ως αραβικών, μπορεί να κρατά ανοιχτό το δίαυλο ροής χρήματος που γίνεται μέσω των Εμιράτων, θέτει όμως σε κίνδυνο την σχέση με τον κύριο στρατηγικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Μόσχας, την δεδομένη στιγμή που είναι το Ιράν.
Η Μόσχα πρέπει να βρει τρόπο να έχει ικανοποιημένους και τους Άραβες και τους Ιρανούς. Στην παρούσα φάση θα την συνέφερε να διατηρήσει το καθεστώς των νησιών απλώς «παγωμένο»…
Δεν εκτιμούμε ότι η κρίση αυτή θα δημιουργήσει ουσιαστικό πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας και Ιράν, ειδικά τώρα που οι δύο χώρες δημιουργούν ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για τις μεταξύ τους συναλλαγές με το οποίο θα ξεπεράσουν τον «σκόπελο» του SWIFT.
#Russia & #Iran work to bypass #SWIFT via a new software architecture. pic.twitter.com/KzlEVT0HOd
— Ninjamonkey 🇮🇳 (@Aryan_warlord) July 13, 2023