Κρίσιμες είναι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές των οποίων η διεξαγωγή ξεκίνησε σήμερα και οι οποίες πραγματοποιούνται εν μέσω πολέμου και ναι μεν αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν πρόεδρος Β.Πούτιν, αλλά θα «μετρήσει» πάρα πολύ στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις το μέγεθος της νίκης του.
Θα υποστεί φθορά από τον διετή αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις; Διότι αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.
Για το ότι οι εκλογές στην Ρωσία είναι απολύτως ελεύθερες ακριβώς όπως στην Δύση, είναι δεδομένο.
Κατεβαίνει υποψήφιος όποιος θέλει και όσα κόμματα το επιθυμούν.
Υπάρχει σύστημα καμερών σε όλα τα εκλογικά τμήματα τα οποία ελέγχουν τις εφορευτικές επιτροπές και πρακτικά είναι αδύνατον να υπάρξει η οποιαδήποτε παρατυπία στην καταμέτρηση των ψήφων.
Τα κόμματα έχουν την απόλυτη ελευθερία να εκφράσουν τις απόψεις τους, τα πιστεύω τους και τα προγράμματά τους.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και τις εκλογές του 2018 παρίσταντο στις ρωσικές προεδρικές εκλογές όπως και στις βουλευτικές, ξένοι παρατηρητές οι οποίοι ουδέποτε είχαν εκφράσει κάποια ένσταση, που να έδειχνε ότι η εκλογική διαδικασία ήταν «παραποιημένη».
Ξένοι παρατηρητές θα υπάρξουν και φέτος ενώ έχει επιτραπεί η καταγραφή τους και από Δυτικούς δημοσιογράφους.
#International Observers from across the globe are present in Russian poling sites (video out of #Kherson, ex-Ukraine)
Thousands of foreign journalists will also be free to monitor and cover electoral process
-IntelRepublic pic.twitter.com/geLigtbsXn— Arthur Morgan (@ArthurM40330824) March 15, 2024
Κάποιοι στην Δύση λένε πως κατεβαίνουν λίγα κόμματα στις εκλογές αυτές αλλά αυτό δεν μπορεί να προσάψει κάτι ως προς το «ελεύθερο» της διαδικασίας.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, στις εκλογές κατεβαίνουν σχεδόν μονίμως δύο κόμματα.
Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει όμως την αμερικανική δημοκρατία.
Επί του πρακτέου οι εκλογές αυτές θα είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα λάβει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από δύο χρόνια πολέμου και των δυτικών κυρώσεων που επί της ουσίας έχουν ρωσοποιήσει την εγχώρια αγορά.
Με τον όρο «ρωσοποίηση» εννοούμε ότι για παράδειγμα, έφυγαν τα αμερικανικά «Μακντόναλντ» από την Ρωσία και αντικαταστάθηκαν από κάτι ρωσικό τύπου «Μακντονάλτσκι», που σημαίνει ότι το χρήμα μένει μέσα στο εσωτερικό της χώρας.
Οι αδύναμες οικονομίες, συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα όταν είναι «κλειστές».
Η ρωσική οικονομία δεν διέθετε ιδιαίτερες ικανότητες εξωστρέφειας και αυτή η εξέλιξη με τις κυρώσεις επί της ουσίας την έκανε πολύ ισχυρότερη.
Βέβαια, πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2014,μετά την ανάκτηση της Κριμαίας, από τις πρώτες κυρώσεις, όταν η Ρωσία κατάλαβε ότι κινδύνευε να μείνει χωρίς τρόφιμα εξαιτίας των κυρώσεων αυτών και άρχισε μια τεράστια προσπάθεια να καλλιεργηθεί και να παραχθεί στο εσωτερικό της χώρας ότι ήταν δυνατόν.
Λόγω της τεράστιας ρωσικής επικρατείας οι Ρώσοι κατάφεραν να παράξουν μόνοι τους σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο.
Αντιθέτως, με ότι θέλουν να πιστεύουν πολλοί στην Ευρώπη, η Ρωσία διαθέτει περιοχές με θερμό κλίμα που μπορούν να παράξουν πολλά ενδιαφέροντα προϊόντα.
Φρόντισαν επίσης να αποκτήσουν και την τεχνογνωσία για άλλου είδους προϊόντα και λίγοι ξέρουν πως αυτή τη στιγμή παράγουν την δική τους «φέτα»!
Έφτιαξαν μεγάλες μονάδες γαλακτοκομικών που δεν υπήρχαν πριν το 2014 και αύξησαν τις επιδόσεις της κτηνοτροφίας τους.
Πριν το 2014, έκαναν εισαγωγές κρέατος ενώ τώρα απέκτησαν αυτάρκεια για τις εσωτερικές τους αγορές.
Αύξησαν τις χώρες από τις οποίες εισάγουν προϊόντα όπως φρούτα και εσπεριδοειδή.
Συγκεκριμένα «έκοψαν» την Ελλάδα και τώρα εισάγουν φρούτα από την Τουρκία, την Ταϊλάνδη,την Βενεζουέλα και την Βραζιλία λόγω BRICS.
Οι κυρώσεις δεν είχαν αποτελέσματα και τα 400 δισ. δολάρια τα όποια έχουν «παγώσει» στις τράπεζες τους οι Δυτικοί, οι Ρώσοι τα έχουν βγάλει κατά πολύ παραπάνω με την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων και την εύρεση νέων αγοραστών.
Υπάρχουν απώλειες βέβαια λόγω του ουκρανικού πολέμου και μέτριες εκτιμήσεις αναφέρουν πάνω από 50.000 Ρώσους που έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών (δεν υπολογίζονται οι κατάδικοι και οι μισθοφόροι).
Όπως και να το δει κανείς πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο.
Έτσι λοιπόν στις φετινές εκλογές αυτό που μένει να φανεί είναι πιο ποσοστό θα πάρει ο Β.Πούτιν;
Το 2018 είχε αποσπάσει από τον πρώτο γύρο το 76,65% των ψήφων.
Αν πάρει έστω και λίγο κάτω από αυτό το ποσοστό, τότε αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει η αποδοχή που θα περίμεναν.
Γιατί αν πάρει ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές λόγω δυσφορίας, ή προσωπικών απωλειών πιθανόν δεν θα είναι υποψήφιος ο Β.Πούτιν στις επόμενες εκλογές.
Μπορεί να αντιμετωπίσει εσωτερική αμφισβήτηση και όχι από τύπους όπως ο Ναβάλνι που ήταν απομονωμένος από την ρωσική κοινωνία.
Όσο οι Ρώσοι περνούν καλά ή διατηρούν το ίδιο υψηλό βιοτικό επίπεδο δεν πρόκειται να αναζητήσουν άλλες λύσεις.
Δεν είναι τύχες και οι επιθέσεις των Ουκρανών στο Μπέλγκοροντ: Επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού και ανασφάλειας για να μειωθεί το ποσοστό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όλα τα κόμματα στην Ρωσία είναι εθνοκεντρικά, δεν υπάρχει πρακτικά το «δεξιά ή αριστερά» και ως προς την ανάγκη προστασίας της πατρίδας έχουν την ίδια αντίληψη όπως και την ίδια αντίληψη έχει και ρωσικός λαός.
Η κοινωνία έφερε τον Πούτιν και η ρωσική κοινωνία τον κράτησε και το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Ερντογάν στην Τουρκία, όσο μας αρέσει ή όχι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.