Οι αρχές της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγία ξεκίνησαν να μοιράζουν στους πολίτες τους φυλλάδια με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή άλλων απροσδόκητων κρίσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα έκθεση της ΕΕ ζητούσε από τους πολίτες να αρχίσουν να αποθηκεύουν αγαθά τριών ημερών για να είναι έτοιμοι ακόμα και για ένα πυρηνικό πλήγμα!

">

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Σουηδίας, ξεκίνησαν από σήμερα Δευτέρα (18/11) να λαμβάνουν τα εν λόγω φυλλάδια με τα οποία ενημερώνονται για πώς θα αντιδράσουν.

Το φυλλάδιο με τίτλο «εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» και έχει ενημερωθεί εξαιτίας της επιδείνωσης, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση της Σουηδίας, της κατάστασης ασφαλείας, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική επέμβαση.

Το φυλλάδιο είναι διπλάσιο σε αριθμό σελίδων.

Αλλά και η γειτονική Φινλανδία δημοσίευσε τις δικές της νέες συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις».

Οι Νορβηγοί επίσης έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους παροτρύνει να είναι έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους για διάστημα μίας εβδομάδας σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Δανίας ανακοίνωσε ότι απέστειλε email σε ενήλικες Δανούς με λεπτομέρειες σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν για να ξεπεράσουν ένα σενάριο κρίσης 3 ημερών.

Το αντίστοιχο φινλανδικό φυλλάδιο από την πλευρά του έχει μια λεπτομερή ενότητα αφιερωμένη στη στρατιωτική σύγκρουση, και εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση μιας ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα».

Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, το Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει ένα αντίγραφο για κάθε σπίτι, καθώς κάτι τέτοιο «θα κόστιζε εκατομμύρια» ενώ μια ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε πιο εύκολα να ενημερωθεί.

«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», λέει ο Tore Kamfjord, υπεύθυνος του τομέα «αυτο-προετοιμασίας» της Νορβηγικής Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας όπως η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Κονσέρβες, φάρμακα και ταμπλέτες ιωδίου

Στις λίστες για τα αντικείμενα που βάσει του φυλλαδίου πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι, περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως κονσέρβες με φασόλια, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, όπως ταμπλέτες ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Το Όσλο απέστειλε προς τους πολίτες μια παλαιότερη έκδοση το 2018.

Για τους Σουηδούς, η ιδέα ενός φυλλαδίου έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο.

Μια πρώτη έκδοση του «Εάν γίνει πόλεμος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο ένα μήνυμα έχει αφαιρεθεί από το φυλλάδιο: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που θα υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση είναι ψευδείς».

Οι οδηγίες αναφέρουν τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και τους ζητούν να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αυτοπροστατευθούν, τουλάχιστον αρχικά, σε περίπτωση κρίσης.

Οι Φινλανδοί έρχονται αντιμέτωποι με σενάρια όπως το πώς θα αντιμετώπιζαν μία κατάσταση χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές μέρες με χειμερινές θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου.

Η λίστα έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει επίσης ταμπλέτες ιωδίου, καθώς και εύκολα προς παρασκευή τρόφιμα, τροφές για κατοικίδια και εφεδρικά τροφοδοτικά.

Η σουηδική λίστα περιλαμβάνει πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και έτοιμες σούπες με μύρτιλλα και τριαντάφυλλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι οι πολίτες να διατηρούν αρκετά τρόφιμα και πόσιμο νερό για 72 ώρες.