Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση νηπιαγωγείου του Αμβούργου να μην στήσει φέτος χριστουγεννιάτικο δένδρο ώστε… «κανένα παιδί να μην νιώσει περιττό», με πολίτες από όλη τη χώρα να στέλνουν διαμαρτυρίες και το θέμα να φιλοξενείται εκτενώς στον Τύπο.
«Παράλογη» και «απαράδεκτη» έκριναν αυτή την απόφαση δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί.
Αλλά δεν περιορίστηκαν εκεί… Άγνωστοι έστησαν χριστουγεννιάτικο δένδρο κοντά στο νηπιαγωγείο ώστε να καλύψουν το κενό, ενώ εμπορικά καταστήματα της πόλης έστειλαν στους μαθητές χριστουγεννιάτικα δώρα.
Η περίπτωση του νηπιαγωγείου του Αμβούργου δεν είναι η μοναδική.
Στη Σουηδία, σε ένα σχολείο επέλεξαν να αφαιρέσουν τα χριστουγεννιάτικα σύμβολα για να μην «προσβληθούν» οι μουσουλμάνοι μαθητές, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με το θέμα να πηγαίνει στη Βουλή, όπου ειπώθηκε ότι «το σχολείο ενδίδει στις μουσουλμανικές απαιτήσεις και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους μαθητές ότι η θρησκεία είναι κάτι το επικίνδυνο και το ακατάλληλο».
Και σε άλλες περιοχές της Δύσης, αφαιρούνται θρησκευτικά σύμβολα από δημόσιους χώρους, ενώ και η φιγούρα του Ιησού αντικαθίσταται στην… καλύτερη από τον Άγιο Βασίλη. Αυτό συμβαίνει και σε χώρους εργασίας.
Στο Τολέδο των ΗΠΑ, στην πολιτεία του Οχάιο, για παράδειγμα, μια ΜΚΟ επέβαλλε την απομάκρυνση της φάτνης έξω από το κτίριο της Πυροσβεστικής. Με ποιο… επιχείρημα;
«Έχοντας τη φάτνη σε κοινή θέα, η πόλη δεν τηρεί τη θρησκευτική ουδετερότητα. Η παρουσία της σε δημόσια παρουσία είναι διχαστική, περιττή και ακατάλληλη».
Η μεγαλύτερη γυναίκα οργάνωση του Καναδά (Girl Guides of Canada) δεν θα συμμετάσχει στην ετήσια παρέλαση του Άη Βασίλη, διότι… «θα προωθηθούν θρησκευτικές πρακτικές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια απομάκρυνση μελλοντικών μελών που δεν συμμερίζονται αυτές τις πεποιθήσεις».