Η γαλλική εφημερίδα Le Monde θα καταβάλει το 25% των πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων στους δημοσιογράφους για τη χρήση του περιεχομένου τους από τους τεχνολογικούς, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα και η διεύθυνση της εφημερίδας.
Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που το 2019, με ευρωπαϊκή οδηγία, επεκτάθηκαν και στις ψηφιακές πλατφόρμες, δίνουν τη δυνατότητα στις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται από εταιρείες κολοσσούς, όπως είναι η Google ή το Facebook.
Τα επόμενα χρόνια, με αρκετή δυσκολία, επιτεύχθηκαν συμφωνίες-πλαίσια για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων σε ενώσεις μέσων ενημέρωσης καθώς και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως έγινε με τη Le Monde.
Τα συνδικάτα CFDT, SNJ και CGT χαιρέτισαν μια «ιστορική συμφωνία». Η διεύθυνση της εφημερίδας, στη δική της ανακοίνωση, εξέφρασε την ελπίδα οι όροι της συμφωνίας αυτής να εφαρμοστούν και από άλλες καθημερινές εφημερίδες, ώστε να διανεμηθούν τα πνευματικά δικαιώματα «δίκαια και με τον κατάλληλο τρόπο» όπως προβλέπει ο νόμος.
Τον περασμένο Μάρτιο η Le Monde έγινε η πρώτη εφημερίδα στη Γαλλία που σύναψε σχέση συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία OpenAI, δημιούργημα της οποίας είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργίας περιεχομένου ChatGPT. Οι χρήστες του ChatGPT έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Monde και η εφαρμογή «εκπαιδεύεται» μέσω αυτού. «Διασφαλίσαμε ότι το μερίδιο αυτών των εσόδων για την ανάδειξη του περιεχομένου μας στις απαντήσεις (το αποκαλούμενο “Output” του ChatGPT), θα μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα συγγενικά δικαιώματα», διευκρίνισε η διεύθυνση της εφημερίδας.
Η πρώτη καταβολή, για τα έτη 2019-23, θα γίνει τον Ιούλιο. Κάθε δημοσιογράφος πλήρους απασχόλησης που εργάστηκε καθ’ όλη αυτήν την περίοδο θα λάβει ένα ακαθάριστο ποσό που υπολογίζεται στα 1.988 ευρώ.
Το υπόλοιπο 75% των συγγενικών δικαιωμάτων θα επενδυθεί στην εφημερίδα «ώστε να επωφεληθούν όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες, ιδίως όσον αφορά τις αμοιβές», ανέφεραν τα συνδικάτα.
Δύο επαγγελματικές οργανώσεις του γαλλικού Τύπου, οι Apig και SEPM, κάλεσαν σήμερα τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» ώστε να χρησιμοποιούν επί πληρωμή το περιεχόμενο των 800 εντύπων που εκπροσωπούν.
«Δεν είναι αποδεκτό από τους εκδότες αυτά τα έντυπα που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία (…) να χρησιμοποιούνται χωρίς έγκριση, εκτός κάθε συμβατικού πλαισίου», ανέφεραν οι δύο ενώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.