Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε σήμερα την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική της, η οποία προβλέπει μαζικές μειώσεις φόρων κυρίως για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, όμως αναγνώρισε ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία, η Τρας, λιγότερο δημοφιλής από ποτέ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC από το Μπέρμιγχαμ, όπου ξεκινά σήμερα το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ότι ο «μίνι προϋπολογισμός» της κυβέρνησής της ήταν «μια καλή απόφαση».
«Στηρίζω το πακέτο που ανακοινώσαμε και στηρίζω το γεγονός ότι το ανακοινώσαμε γρήγορα διότι έπρεπε να δράσουμε, αλλά δέχομαι ότι θα έπρεπε να έχουμε προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα έναν «μίνι προϋπολογισμό» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός που πλησιάζει το 10%. Αλλά η ανακοίνωση μαζικών μειώσεων φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες φοβούνται έκρηξη του βρετανικού χρέους.
«Πιστεύω ότι ήταν καλή απόφαση να αυξήσουμε τον δανεισμό αυτό τον χειμώνα», επανέλαβε τη Τρας, έπειτα από μια χαοτική εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Βρετανία να αναθεωρήσει το σχέδιό της και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη εκτάκτως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.
«Φυσικά και θα επαναφέρουμε το χρέος σε κάποιο ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, έχω ένα σχέδιο για αυτό. Αλλά αυτό που θα ήταν λάθος θα ήταν να μην δράσουμε», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.
Παράλληλα για πρώτη φορά η Τρας δήλωσε ότι η απόφαση να καταργηθεί η ανώτατη φορολογική κλίμακα ήταν απόφαση του Κουάρτενγκ, ένδειξη ότι ίσως παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών της.
Όταν ρωτήθηκε αν το υπουργικό συμβούλιο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση αυτή, η Τρας απάντησε: «Όχι. Ήταν μια απόφαση που έλαβε ο υπουργός».
Έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες στη Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας είναι λιγότερο δημοφιλής από ποτέ μεταξύ των Βρετανών, με το 51% εξ αυτών να εκτιμά ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.
Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του κόμματός της, με κάποιους Τόρις να έχουν δυσαρεστηθεί από τον «μίνι προϋπολογισμό» και να μην διστάζουν να το πουν, την ώρα που ξεκινά σήμερα το ετήσιο συνέδριο του κόμματος.
«Την ώρα που οι άνθρωποι υποφέρουν και ανησυχούν για τα δάνειά τους και το ύψος των επιδομάτων τους, το να εμφανίζουμε ως βασικό δημοσιονομικό μέσο τη μείωση των φόρων για τους πιο πλούσιους ισοδυναμεί με το να προωθούμε κακές αξίες», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Μάικλ Γκόουβ.
«Δεν πιστεύω ότι είναι καλός», πρόσθεσε σήμερα όταν ρωτήθηκε αν θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού αυτού.
Ούτε Σούνακ ούτε Τζόνσον
Το Συντηρητικό κόμμα έχει κατακρημνιστεί και στις δημοσκοπήσεις, με τους Εργατικούς να έχουν πλέον προβάδισμα 33 μονάδων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Πρόκειται για μια διαφορά που έχει να καταγραφεί από τη δεκαετία του 1990 και την πρωθυπουργία του Τονι Μπλερ.
Εξάλλου στο συνέδριο δεν πρόκειται να παραστούν ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ούτε ο αντίπαλός της στην κούρσα για την πρωθυπουργία Ρίσι Σούνακ.
Έπειτα από διαδηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά της κρίσης του κόστους ζωής, ο Κουάρτενγκ, επίσης ιδιαίτερα αντιδημοφιλής, θα πάρει τον λόγο αύριο στο συνέδριο, ενώ η Τρας την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι επιστολές μομφής εναντίον της νέας πρωθυπουργού έχουν ήδη συσσωρευθεί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που μετανιώνουν για την αποπομπή Τζόνσον.
Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν ότι το κόμμα πρέπει να συσπειρωθεί για να αποφύγει πάση θυσία τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες θα ηττηθεί. «Θα πάψουμε να υπάρχουμε ως λειτουργικό πολιτικό κόμμα» αν γίνουν πρόωρες εκλογές, προειδοποίησε ο βουλευτής Τσαρλς Ουόκερ.