Ειδικοί από πανεπιστήμια όπως το Aberystwyth της Ουαλίας έχουν τώρα προσδιορίσει την ηλικία ενός αστεροειδούς αμμόλοφου σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Μαρόκου και έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τον σχηματισμό του και τον τρόπο με τον οποίο κινείται στην έρημο.
Ο καθηγητής Geoff Duller του τμήματος γεωγραφίας και γεωεπιστημών του Aberystwyth δήλωσε: «Πρόκειται για εξαιρετικά πράγματα, ένα από τα φυσικά θαύματα του κόσμου.
Από το έδαφος μοιάζουν με πυραμίδες, αλλά από τον αέρα βλέπεις μια κορυφή και ακτινοβολούν από αυτήν προς τρεις ή τέσσερις κατευθύνσεις αυτοί οι βραχίονες που τις κάνουν να μοιάζουν με αστέρια».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, η ομάδα, η οποία αποτελούνταν επίσης από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ταξίδεψε στο νοτιοανατολικό Μαρόκο για να μελετήσει έναν αμμόλοφο ύψους 100 μέτρων και πλάτους 700 μέτρων στην αμμουδιά Erg Chebbi, γνωστό ως Lala Lallia, που σημαίνει «το υψηλότερο ιερό σημείο» στη γλώσσα των Βερβερίνων.
Ανακάλυψαν ότι η ίδια η βάση του αμμόλοφου είχε ηλικία 13.000 ετών, αλλά εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι το ανώτερο τμήμα της δομής είχε σχηματιστεί μόλις τα τελευταία 1.000 χρόνια περίπου. «Αποδείχθηκε ότι ήταν εκπληκτικά νεαρό», δήλωσε ο Duller.
Η βάση συνέχισε να χτίζεται μέχρι πριν από περίπου 9.000 χρόνια. «Στη συνέχεια η επιφάνεια σταθεροποιήθηκε. Πιστεύουμε ότι ήταν λίγο πιο υγρή από ό,τι σήμερα.
Μπορούμε να δούμε ίχνη από παλιές ρίζες φυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αμμόλοφος σταθεροποιήθηκε από τη βλάστηση. Φαίνεται ότι παρέμεινε έτσι για περίπου 8.000 χρόνια. Στη συνέχεια το κλίμα άρχισε να αλλάζει και πάλι και αυτός ο αστεροειδής αμμόλοφος άρχισε να σχηματίζεται».
Πώς σχηματίστηκε ο αμμόλοφος
Ο Duller δήλωσε ότι ο αμμόλοφος σχηματίστηκε επειδή ο άνεμος φυσάει από δύο αντίθετες κατευθύνσεις – από τα νοτιοδυτικά και τα βορειοανατολικά – με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η άμμος. Ένας σταθερός τρίτος άνεμος που πνέει από τα ανατολικά μετατοπίζει τον αμμόλοφο αργά προς τα δυτικά με ρυθμό περίπου 50 εκατοστά το χρόνο.