ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Μιανμάρ: Η χούντα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 6 μήνες

Πάνω από 2.000 νεκροί από την αρχή του πραξικοπήματος

Μιανμάρ: Η χούντα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 6 μήνες

Για έξι επιπλέον μήνες παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Μιανμάρ από τη Χούντα.

Το στρατιωτικό καθεστώς παρέτεινε για έξι επιπλέον μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα αφότου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, ανέφερε σήμερα επίσημο μέσο ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, που ασκεί την εξουσία αφότου έγινε το πραξικόπημα, ζήτησε από τα μέλη της στρατιωτικής κυβέρνησης να «την διατηρήσουν σε ισχύ για έξι μήνες ακόμη», ως τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Τα ένδεκα μέλη του εθνικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας «υποστήριξαν την πρόταση ομόφωνα», προστίθεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η χούντα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που της δίνει απόλυτες εξουσίες, μετά το πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Μαζική νοθεία» ήταν η αιτία της παράτασης

Ο στρατός δικαιολόγησε το πραξικόπημα επικαλούμενος τη μαζική νοθεία που έγινε κατ’ αυτόν στις εκλογές που κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (ΕΣΔ), τον Νοέμβριο του 2020. Υποσχέθηκε πως θα διεξαχθούν νέες εκλογές σε έναν χρόνο.

Εκλογικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη νοθείας στις εκλογές του 2020.

Ενώ η χώρα έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, επανέλαβε τη δέσμευση αυτή και διαβεβαίωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί πριν από τον Αύγουστο του 2023.

Σε ομιλία του σήμερα το πρωί, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνία. Είπε ότι πρέπει η Μιανμάρ να γίνει ξανά χώρα «ειρηνική και σταθερή» για να διεξαχθούν εκλογές.

Ο στρατηγός αναφέρθηκε εξάλλου σε «μεταρρύθμιση» του εκλογικού συστήματος, την αντικατάσταση του πλειοψηφικού συστήματος, που ευνοούσε τον ΕΣΔ, με πιο αναλογικό.

Πάνω από 2.000 νεκροί από την αρχή του πραξικοπήματος

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, η οποία κατηγορείται συχνά για φρικαλεότητες, συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων της, στην οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 πολίτες και έχουν συλληφθεί πάνω από 15.000, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, 77 ετών, η οποία είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991, συνελήφθη όταν έγινε το πραξικόπημα και αντιμετωπίζει δίκες για διάφορες κατηγορίες, που αθροιστικά ενδέχεται να σημάνουν ότι θα της επιβληθούν ποινές κάθειρξης συνολικά 150 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.