Στο Μπανγκλαντές, μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι νεκροί από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν φτάσει τους 300. Χθες, Κυριακή, 94 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Κυριακή στο Μπανγκλαντές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.
More than 20 people killed as Bangladesh protesters renew call for PM Sheikh Hasina to quit https://t.co/jobOTYCS9f pic.twitter.com/XWYLFjUpTA
— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 4, 2024
Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία.
🚨 Bangladeshi police and Chhatra League goons are shooting at unarmed students on the roof of a building in Uttara, #Dhaka.
Date: 4th August 2024 pic.twitter.com/T5frLtxHF7
— DOAM (@doamuslims) August 4, 2024
Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα ταραχών στην πρόσφατη ιστορία του Μπανγκλαντές.
Στις 19 Ιουλίου, όταν οι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους με αίτημα να αναθεωρηθεί το σύστημα προσλήψεων με ποσοστώσεις στον δημόσιο τομέα, είχαν σκοτωθεί 67 άνθρωποι.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους πολίτες να μη συνεργαστούν με την κυβέρνηση, ζητώντας τους να μην πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας και να μην πάνε στις δουλειές τους την Κυριακή (που είναι εργάσιμη ημέρα στο Μπανγκλαντές).
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός κατηγορεί τους διαδηλωτές για «σαμποτάζ».
Σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις ταραχές, η κυβέρνηση έκοψε το δίκτυο στα κινητά τηλέφωνα και ο στρατός ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ μια νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, για αόριστο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ντάκα.
Επίσης, η Χασίνα κατηγόρησε όσους συμμετέχουν στις αναταραχές και στις καταστροφές, πως δεν είναι πλέον φοιτητές αλλά εγκληματίες. Μάλιστα, πρότρεψε τους υπόλοιπους πολίτες να χρησιμοποιήσουν βία, λέγοντας πως ο κόσμος πρέπει να τους αντιμετωπίσει με «σιδερένια χέρια».
Παράλληλα, η η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργία από τη Δευτέρα έως τη Τετάρτη, ενώ τα δικαστήρια θα κλείσουν επ’ αόριστον.
Οι αναταραχές είχαν επίσης ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων σε ολόκληρη τη χώρα.