ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Μπουκάλι διέσχισε τον ωκεανό για πάνω από έξι δεκαετίες: Αυτό είναι το μήνυμα που έκρυβε

Το μπουκάλι βρέθηκε κοντά στο Cape Cod

Μπουκάλι διέσχισε τον ωκεανό για πάνω από έξι δεκαετίες: Αυτό είναι το μήνυμα που έκρυβε

Ένα μπουκάλι ξεβράστηκε σε μία ακτογραμμή και προσέφερε μια συναρπαστική ματιά στη θαλάσσια έρευνα μιας άλλης εποχής.

Αυτό το μπουκάλι διέσχισε τον ωκεανό για πάνω από έξι δεκαετίες. Αρχικά ρίχτηκε στη θάλασσα στα ανοικτά του νησιού Machias Seal στον κόλπο Fundy, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της αμερικανικής πολιτείας Μέιν και της Νέας Σκωτίας στον Καναδά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι επανεμφανίστηκε στο βόρειο άκρο του Cape Cod, κοντά στη Βοστώνη, περίπου εξήντα χρόνια αργότερα.

Το μπουκάλι αποτελούσε μέρος μιας επιστημονικής προσπάθειας της Επιτροπής Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά, η οποία αποσκοπούσε στην παρακολούθηση των επιφανειακών ρευμάτων.

Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού εξήγησε: «Ξεκινώντας το 1922, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επιφανειακά ρεύματα απελευθερώνοντας μπουκάλια στον ωκεανό, βασιζόμενοι στους ανθρώπους να τους ενημερώνουν πότε και πού βρέθηκαν τα μπουκάλια.

Αυτή η “παλιομοδίτικη” τεχνολογία βοήθησε μόνο στην κατανόηση των θέσεων και των ημερομηνιών ανάκτησης».

Η μέθοδος αυτή, αν και υποτυπώδης με τα σημερινά δεδομένα, ήταν ζωτικής σημασίας για την εποχή της. «Οι πληροφορίες για τα ωκεάνια ρεύματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανές ανθρώπινες επιπτώσεις, όπως οι πετρελαιοκηλίδες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι δορυφόροι και οι υπερυπολογιστές παρέχουν πλέον καλύτερες εκτιμήσεις για τα ρεύματα».

Το μπουκάλι που βρέθηκε κοντά στο Cape Cod ήταν ένα από τα πέντε που απελευθερώθηκαν από τη δυτική πλευρά του νησιού Machias Seal το 1961.

Στο εσωτερικό του περιείχε ένα σημείωμα που προσέφερε αμοιβή 1 δολαρίου σε όποιον ενημερώσει τους ερευνητές για την τοποθεσία του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η λεπτομέρεια αυτή αναφέρθηκε από το What’s The Jam, αναδεικνύοντας την απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις ωκεάνιες κινήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.