Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει κι αυτό θέση στήριξης στη Μολδαβία ως προς την ασφάλεια της και τη ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την αίτηση ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την υιοθέτηση βασικών μεταρρυθμίσεων.

Περισσότερη στήριξη

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με ανάταση των χεριών λέει ότι η Μολδαβία έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από τον ρωσικό πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άφιξη περισσότερων από 450.000 Ουκρανών προσφύγων από την έναρξη της εισβολής – σχεδόν 100.000 από τους οποίους παραμένουν στη Μολδαβία – αλλά και λόγω της χαμένης εμπορικής δραστηριότητας καθώς και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να παράσχει περισσότερη στήριξη στη χώρα, μέσω μιας νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, περαιτέρω μέτρων απελευθέρωσης των μεταφορών και του εμπορίου και συνεχούς υποστήριξης για τη διαχείριση των προσφύγων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χορήγηση στη Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την επίσημη αίτηση ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ στις 3 Μαρτίου 2022 και λέει ότι η ΕΕ πρέπει να της χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες για την ένταξη της χώρας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και για την ενισχυμένη συνεργασία ανά τομείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει γρήγορα την αξιολόγηση των αιτήσεών της και να παράσχει στη Μολδαβία την πλήρη βοήθειά της όσο αυτή η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Λένε ότι, χωρίς να προδικάζεται το περιεχόμενο της γνώμης της Επιτροπής, οι αρχές της Μολδαβίας βρίσκονται αναμφίβολα στον σωστό δρόμο υιοθετώντας βασικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.