Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατά τις Ουκρανίας και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, o οποίος είπε ότι «επιμένει στη συνέχιση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά είναι η Ευρώπη που πληρώνει για όλα».
«Οι κυβερνώντες μας προσπαθούν μανιωδώς να μας πείσουν ότι με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, αυξάνουν την ασφάλειά μας. Με αυτόν τον τρόπο όμως, η σύγκρουση βαθαίνει, ενώ υπάρχουν όλο και περισσότερα θύματα», είπε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος ζητάει να σταματήσει η Σοφία να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Το βουλγαρικό κράτος είναι προεδρευόμενη Δημοκρατία. Ωστόσο, ο πρόεδρος στη χώρα αυτή έχει κάποιες αρμοδιότητες περισσότερες και πιο σημαντικές από ότι έχει στην Ελλάδα.
⚡️Bulgarian president blames Ukraine for war.
Bulgarian President Rumen Radev blasted Ukraine while speaking to journalists on July 14, claiming that Kyiv "insists on waging war," while "Europe pays for everything."
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 16, 2023
RBC-Ukraine – President of #Bulgaria Rumen #Radev. Ukraine insists on the continuation of this #War_in_Ukraine, but the whole of Europe is paying. Embassy of Ukraine in Bulgaria. Ukraine is making all possible efforts to restore peace, but the aggressor insists on waging war. pic.twitter.com/r3gTAW4MxU
— #War_in_Ukraine #Facts #Opinions #Trends #Kharkiv (@HarZizn) July 16, 2023
Τα δυτικά ΜΜΕ είχαν αποκρύψει την προ μερικών ηερών μετωπική σύγκρουση του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του τελευταίου στην Σόφια.
Από τότε ήταν σαφές πως ο Βούλγαρος πρόεδρος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τις αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης να στηρίζει το Κίεβο, στέλνοντας όπλα και πυρομαχικά.
«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας και στα θύματα αυτής της σκληρής σύγκρουσης, που μαίνεται ακόμη αυτή τη στιγμή. Από τους πρώτους μήνες η Βουλγαρία άπλωσε το χέρι σε χιλιάδες πολίτες της Ουκρανίας και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την προστασία του βουλγαρικού κράτους», δήλωσε ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.
Είπε επίσης για την δήλωση στρατιωτικής υποστήριξης από τη Βουλγαρία προς την Ουκρανία, που υπογράφηκε χθες:
«Αυτή η δήλωση είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των σχέσεων μας, αλλά δεν αποδέχομαι την παράδοση πυρομαχικών, ειδικά από τις εφεδρείες του βουλγαρικού στρατού.
Εγώ, ως Πρόεδρος, όπως και εσείς, δεσμεύομαι ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Βουλγαρίας δεν πρέπει να μειωθούν, επειδή το περιβάλλον ασφαλείας είναι ανησυχητικό και στην περιοχή μας, για όλους μας είναι ακόμη πιο σοβαρό ότι η σύγκρουση επεκτείνεται και παίρνει νέες διαστάσεις», επεσήμανε ο Ράντεφ και πρόσθεσε ότι οι εχθροπραξίες γίνονται πιο έντονες και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν, συμπεριλαμβανομένων Βούλγαρων από την ουκρανική κοινότητα.
«Αυτή η σύγκρουση δεν έχει στρατιωτική λύση και όλο και περισσότερα όπλα δύσκολα οδηγούν σε αυτήν την ειρηνική λύση, η οποία δεν επιτυγχάνεται.
Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις συνεχείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση και αναζήτηση ειρηνικών λύσεων με διπλωματικά μέσα, ελπίζω πολύ ότι θα δούμε μια ειρηνική λύση νωρίτερα, ελπίζω ότι θα συμβεί υπό το πρίσμα των βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών μας», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με το bnr.bg και όπως δημοσιεύει το «Βαλκανικό Περισκόπιο».
Επί της ουσίας ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε απόλυτα λογικές ενστάσεις καθώς η Βουλγαρία έχει κι αυτή τις δικές τις ανάγκες σε εποχές που όντως είναι δύσκολες. Κάτι αντίστοιχο φυσικά, ισχύει και για την Ελλάδα. Η οποία έχει προσφέρει αφειδώς πυρομαχικά και οπλικά συστήματα ως βοήθεια στην Ουκρανία και φυσικά έχοντας γνώση ότι θα αξιοποιηθούν κατά της Ρωσίας, μίας ομοδόξου χώρας με παραδοσιακά φιλικές σχέσεις (κάποτε) με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.