ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στις ΗΠΑ δεν έχουν απλές προεδρικές εκλογές: Έχουν σύγκρουση δύο κόσμων...
prodeals

Νέα μελέτη: Ποιοι μπορούν να καταλαβαίνουν τι μας «λένε» τα ζώα;

Διαβάστε παρακάτω

Νέα μελέτη: Ποιοι μπορούν να καταλαβαίνουν τι μας «λένε» τα ζώα;

Οι άνθρωποι που τα καταφέρνουν καλά στα τεστ της ανθρώπινης ενσυναίσθησης είναι επίσης μετρήσιμα καλύτεροι στην αποκωδικοποίηση των συναισθηματικών ήχων των ζώων, ανακάλυψαν ερευνητές στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και συνάδελφοί τους στη Ζυρίχη, στην Ελβετία και αλλού.

Τέτοια άτομα είναι καλύτερα στο να γνωρίζουν πότε ένα ζώο περνάει καλά ή άσχημα από ό,τι άλλοι άνθρωποι. Άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία και η εργασία που σχετίζεται με τα ζώα, αποδεικνύεται ότι παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο – και αν είστε μεταξύ 20 και 29 ετών και έχετε ενσυναίσθηση προς τους συνανθρώπους σας, οι πιθανότητές σας είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δοκιμάστηκαν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ήχοι ζώων σε ανθρώπους, τόσο ως προς τη διέγερση (στρες/διέγερση) όσο και ως προς το σθένος (τη φόρτιση των συναισθημάτων: θετικό vs αρνητικό).

Η μελέτη, με τίτλο «Η ηλικία, η ενσυναίσθηση, η οικειότητα, η εξημέρωση και τα χαρακτηριστικά κλήσης ενισχύουν την ανθρώπινη αντίληψη για τις εκφράσεις των συναισθημάτων των ζώων», μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Το πλέον εκπληκτικό εύρημα για τους ερευνητές ήταν ότι τα αποτελέσματά τους έδειξαν μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ της ενσυναίσθησης για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Συνολικά 1.024 άτομα από 48 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία περιελάμβανε ηχογραφημένες φωνές (κλήσεις) έξι διαφορετικών θηλαστικών – κατσίκες, βοοειδή, ασιατικά άγρια ​​άλογα Przewalski, εξημερωμένα άλογα, χοίρους και αγριογούρουνα – τα οποία παίχτηκαν στους συμμετέχοντες μαζί με ήχους ανθρώπινης «ασυναρτησίας» που εκφώνησαν ηθοποιοί.

Για διέγερση, οι σωστές απαντήσεις ανήλθαν σε 54,1%, ενώ για το σθένος, το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 55,3%.

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να δώσουν πληροφορίες σχετικά με μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και του επιπέδου εκπαίδευσης, όταν ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους με ένα τεστ ενσυναίσθησης.

Και οι ερευνητές παρατήρησαν αρκετούς ενδιαφέροντες παράγοντες σε σχέση με το πόσο καλά κατανοούν οι άνθρωποι τους ήχους των ζώων.

Πρώτα και κύρια, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα όταν οι συμμετέχοντες εργάζονται με ζώα – ακόμα και όταν κλήθηκαν να ακούσουν ζώα άλλα από αυτά με τα οποία είναι άμεσα εξοικειωμένοι. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η οικεία γνώση των ζώων γενικά προάγει την κατανόηση της συναισθηματικής τους ζωής.

«Αυτά είναι καλά νέα για την καλή διαβίωση των ζώων», σχολίασε η Elodie Briefer, οικολόγος συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο της Δανίας. «Για παράδειγμα, οι αγρότες που θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα γουρούνια τους ευδοκιμούν για να συλλάβουν».

Καλύτερες βαθμολογίες βρέθηκαν μεταξύ των ενηλίκων γύρω στα 20, ενώ οι συμμετέχοντες κάτω των 20 ετών είχαν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο αριθμός των σωστών απαντήσεων μειώθηκε ανάλογα με την ηλικία.

Δεν υπήρχε μετρήσιμη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρά τη δημοφιλή υπόθεση που θέλει τις γυναίκες να είναι πιο ενσυναίσθητες και συναισθηματικά έξυπνες. Ούτε υπήρχε μετρήσιμη διαφορά αν όσοι μετείχαν στη μελέτη είχαν παιδιά ή όχι.

«Ήταν πραγματικά εκπληκτικό για μένα και πολύ ενδιαφέρον ότι όσοι είχαν καλή απόδοση σε ένα αναγνωρισμένο τεστ για να αξιολογήσουν το επίπεδο ενσυναίσθησης των ανθρώπων προς τους άλλους ανθρώπους ήταν επίσης σημαντικά καλύτεροι στην κατανόηση της συναισθηματικής ζωής των ζώων», σημείωσε η Briefer.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι εμείς στην οικογένεια των θηλαστικών μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης της έντασης των συναισθημάτων μας, όπως η διέγερση – δίνοντας στους συμμετέχοντες κάποια έμφυτη ικανότητα να την ερμηνεύουν, καθιστώντας τα αποτελέσματα λιγότερο εξαρτημένα από την επίκτητη γνώση, όπως σημείωσε η ερευνήτρια.

«Σε γενικές γραμμές, οι ήχοι υψηλότερης συχνότητας (επιπλέον των άλλων χαρακτηριστικών) είναι συχνά σημάδι υψηλότερης διέγερσης και οι ήχοι χαμηλότερης συχνότητας σημάδι χαμηλότερης.

Εάν ένα υποκείμενο χρησιμοποιεί το ίδιο πρότυπο για να ερμηνεύσει τους ήχους των ζώων που θα χρησιμοποιούσε για να καταλάβει έναν άνθρωπο, τότε είναι συχνά σωστό. Εκφράζουμε τη διέγερση παρόμοια με το σθένος επειδή συνδέεται με τα μονοπάτια του στρες, τα οποία διατηρούνται εξελικτικά καλά στα θηλαστικά», εξήγησε η Briefer.

«Σήμερα, η καλή διαβίωση των ζώων ορίζεται από τη συναισθηματική ζωή των ζώων, επομένως η νέα γνώση που παρέχεται από αυτή τη μελέτη είναι σημαντική τόσο για τη βασική όσο και για την εφαρμοσμένη έρευνα. Από τη μία πλευρά, αυξάνει την κατανόηση των συναισθημάτων των ζώων και ανοίγει ευκαιρίες για βελτίωση αυτής της κατανόησης», είπε.

«Η γνώση που συνεισέφερε η μελέτη έδειξε την πορεία προς συγκεκριμένους τρόπους για να εργαστούμε για τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων μέσω της κατανόησης της συναισθηματικής τους ζωής», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη μιας εφαρμογής όπου η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει όσους εργάζονται με ζώα προσφέρει πολλά υποσχόμενες προοπτικές.

«Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει κάποιον να αρχίσει να βελτιώνει τις δεξιότητές του τώρα, εάν αλληλεπιδρά με ζώα σε καθημερινή βάση», διαπιστώνει η ίδια.

«Όταν οι μαθητές δοκιμάζουν το τεστ στην τάξη, λαμβάνουν κατά μέσο όρο το 50% των σωστών απαντήσεων με την πρώτη προσπάθεια», είπε. «Αφού μιλάμε για τους ήχους και τις γνώσεις που έχουμε για τις φωνές των ζώων, βελτιώνονται. Στις δεύτερες προσπάθειές τους, συνήθως ξεπερνούν το 70% σωστά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι φυσικό να διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα σε μελλοντικές μελέτες», κατέληξε η ερευνήτρια Elodie Briefer. «Σίγουρα πιστεύω ότι είναι δυνατό να εξασκηθεί και να βελτιωθεί αυτή η ικανότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων», σημειώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.