Ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, φέρεται να έχει υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο στη Ρωσία και την Ουκρανία το οποίο υποβλήθηκε στις δύο χώρες μέσω καναλιών της CIA με βάση το οποίο προτείνει οι Ρώσοι να διατηρήσουν το 20% των εδαφών που έχουν υπό την κατοχή τους και να λήξει ο πόλεμος σε αυτό το σημείο.
«Ο Μπάιντεν προτείνει στη Μόσχα να διατηρήσει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει το μέσο.
To σχέδιο το αναφέρει και η Berliner Zeitung (δεν είναι τυχαίο ότι και η ελβετική εφημερίδα είναι γερμανόφωνη, οι Γερμανοί θέλουν να λήξει ο πόλεμος… χθες καθώς η οικονομία τους έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα).
Μάλιστα, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γράφει ότι έχει γίνει η ακόλουθη πρόταση:
«Η προσφορά στο Κίεβο ήταν: ειρήνη για γη, η προσφορά στη Μόσχα: γη για ειρήνη. Η ”γη” λέγεται ότι ήταν περίπου το 20 % του εδάφους της Ουκρανίας. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Ντονμπάς. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν την πρόταση, αναφέρουν οι δύο Γερμανοί πολιτικοί που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική.
Οι Ουκρανοί επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν το έδαφός τους, οι Ρώσοι επειδή υποθέτουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως».
Όπως αναφέρουν οι γερμανικές πηγές μετά από αυτή την άρνηση πήρε την απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος να προμηθεύσει το Κίεβο με τα αμερικανικά άρματα μάχης Μ1Α2 Abrams.
Παρόμοια απόφαση πήρε και η Γερμανία η οποία θα αποστείλει άρματα μάχης Leopard 2 (και παλαιότερα Leopard 1).
Η NZZ αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα πως σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Εξηγεί παράλληλα πως σε περίπτωση που αυτός ο υπολογισμός είναι σωστός, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο μόνος στη στην Ουάσιγκτον, που θέλει κάτι τέτοιο.
Για να κάνουν οι Αμερικανοί τέτοια προσφορά σημαίνει δύο πράγματα: Παράταση του πολέμου θα δημιουργήσει μη διαχειρίσιμα οικονομικά προβλήματα στην Δύση και επίσης γίνεται κατανοητό στις ΗΠΑ πως οι Ρώσοι ίσως να μην κερδίσουν όπως θέλουν και φαντάζονται αλλά σίγουρα όμως δεν θα χάσουν κιόλας.
Με λίγα λόγια ο πόλεμος αυτός εξελίσσεται σε ένα αδιέξοδο για όλους αλλά πρωτίστως για την Δύση που οι κοινωνίες της έχουν μάθει να διαβιούν με βάση οικονομικά συστήματα τα οποία δεν μπορούν να διαταράσσονται από μακροχρόνιες συρράξεις.
Μια νέα μελέτη από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation (η οποία έχει άμεση σύνδεση με τον Λευκό Οίκο), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η αποφυγή ενός μακροχρόνιου πολέμου είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες” από τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειάς της από την Ουκρανία».
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς να αξιολογήσει αν το Κίεβο και η Μόσχα ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν.