Μετά το πραξικόπημα του στρατού το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα ανακοίνωσε πως απαγορεύει όλες τις διαδηλώσεις, μέτρο με άμεση ισχύ.
Ανακοίνωση του υπουργείου χθες Πέμπτη ανέφερε: «Οι διαδηλώσεις για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύονται και θα παραμείνουν απαγορευμένες μέχρι νεοτέρας».
Κατά την ίδια πηγή, το μέτρο αποφασίστηκε για την προστασία των 26 εκατομμυρίων κατοίκων του κράτους της δυτικής Αφρικής.
Μέλη και αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο του Νίγηρα, τον Μοαμέντ Μπαζούμ, που εξελέγη το 2021, στην έδρα της προεδρίας το πρωί προχθές Τετάρτη. Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, δέκα αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας γνωστοποίησαν πως κάποιο «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ) καταλαμβάνει την εξουσία.
Η ηγεσία του στρατού τάχθηκε επίσημα υπέρ του πραξικοπήματος, όπως και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Νίγηρα.
Χθες Πέμπτη, διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος του προέδρου, όπου προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές φθορές.
Η αποσταθεροποίηση του Νίγηρα, άλλοτε γερμανικής και γαλλικής αποικίας, καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, όπως και από την κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά).
Η ιστορία της χώρας, μιας από τις φτωχότερες του κόσμου, έχει σημαδευτεί από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Μετά την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία) το 1960, έγιναν τέσσερα: τον πρώτο τον Απρίλιο του 1974, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντιορί Αμανί, το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά. Αυτό που ανακοινώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι το πέμπτο.