Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέδειξε στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σoϊγκού πελώριους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στρατιωτικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μεταδόθηκαν στιγμιότυπα των δυο ανδρών καθώς βαδίζουν σε έκθεση στρατιωτικών ειδών, στην οποία παρουσιάζονταν νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο NK News, με έδρα τη Σεούλ, «νέα» UAVs.
Russian Defense Minister Sergei Shoigu met with North Korean leader Kim Jong-un in Pyongyang.
They toured the exhibition of North Korean military equipment.
ICBMs & copy of American MQ-9 Reaper and RQ-4B Global Hawk UAVs also visible. pic.twitter.com/aewKSlDzbm
— Clash Report (@clashreport) July 27, 2023
Ρωσική αντιπροσωπεία, καθώς και κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, έφθασαν την Τετάρτη στην Πιονγκγιάνγκ.
Είναι οι πρώτες ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Yonhap, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας, την 27η Ιουλίου 1953. Η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης».
Russia's Defense Minister Shoigu has arrived in North Korea. pic.twitter.com/Q8XJPQii1D
— Jack Straw (@JackStr42679640) July 26, 2023
Οι κ.κ. Κιμ και Σoϊγκού επισκέφθηκαν την «έκθεση όπλων και εξοπλισμών 2023», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που μετέδωσε επίσης φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι πύραυλοι Hwasong-17 και Hwasong-18. Ο τελευταίος είναι ICBM που αξιοποιεί στερεό καύσιμο.
Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες με τις οποίες διατηρεί φιλικές σχέσεις η Πιονγκγιάνγκ.
Ο κ. Κιμ υποδέχθηκε «θερμά» τον κ. Σoϊγκού και είχε «φιλική» συζήτηση μαζί του, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας του παρέδωσε «επιστολή» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το KCNA.
Συζήτησαν «ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα πεδία της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας και το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας», κατά την ίδια πηγή.
Η συνάντηση αποτέλεσε «σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των στρατηγικών και παραδοσιακών σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες «όπως απαιτεί ο νέος αιώνας», πάντα σύμφωνα με το KCNA, που έκανε λόγο για «εγκάρδια ατμόσφαιρα».
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποστηρίζει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και έχει προμηθεύσει με ρουκέτες και πυραύλους τον ρωσικό στρατό. Η Πιονγκγιάνγκ το αρνείται.
Καρά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Κιμ μίλησε στον κ. Σoϊγκού «για τα όπλα και τους εξοπλισμούς που εφευρέθηκαν και παράγονται» στο πλαίσιο του σχεδίου εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας και «εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθησή του πως ο ρωσικός στρατός και ο ρωσικός λαός θα έχουν μεγάλες επιτυχίες», κατά το KCNA.
Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας είναι αξιοσημείωτη: τέτοιες επισκέψεις είναι κάθε άλλο παρά συχνές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επισήμαναν ειδικοί.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Τιχόνοφ, καθηγητή κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία, η Ρωσία «μπορεί να χρειάζεται το παραγωγικό δυναμικό της βορειοκορεατικής στρατιωτικής βιομηχανίας στο πεδίο των συμβατικών όπλων, ενώ η Βόρεια Κορέα πιθανόν ενδιαφέρεται για τη μεταφορά πυραυλικών τεχνολογιών από τη Ρωσία».
Παρά την κάλυψη από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της επίσκεψης, η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» ως προς την προμήθεια στη Ρωσία όπλων προς χρήση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Παρκ Γουόν-γκον, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ίουα.
Καθώς «αν επιβεβαιωθεί δημόσια» οι χώρες της Ευρώπης θα «μετατραπούν επίσης σε αντιπάλους» της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον κ. Παρκ, που εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα ήθελε να δει να της επιβάλλονται κι άλλες κυρώσεις.
«Θα είναι άρα προσεκτική, αλλά είναι πιθανό η Ρωσία να επιδιώκει να λάβει περισσότερη [στρατιωτική] βοήθεια μυστικά», πάντα σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη ερευνητή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.