Όλο και περισσότερα είναι τα εστιατόρια στη Βρετανία που κηρύσσουν πτώχευση, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα έχει ξεπεράσει το 11% και η οικονομία κλονίζεται.
Μάλιστα, οι πτωχεύσεις πλέον είναι περισσότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια των lockdown, όταν οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους για μήνες, αλλά λάμβαναν κρατική βοήθεια.
Ο αριθμός αυτών των χρεοκοπιών έχει αυξηθεί στη χώρα κατά 59% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, από 984 σε 1.567, σύμφωνα με την εταιρεία Mazars. Τους τελευταίους τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. «Οι χρεοκοπίες των εστιατορίων συμβαίνουν τώρα με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε η Ρεμπέκα Ντάκρε, συνεργάτης της Mazars, σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα εστιατόρια της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα αφενός με το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από το 1981, το οποίο αυξάνει το κόστος τροφίμων και ενέργειας, αφετέρου με μια απότομη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ιδίως στις θέσεις εργασίας σεφ και αυτό αυξάνει τις δαπάνες προσωπικού, αναφέρει η Mazars.
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι «συνήθως εξαιρετική για τις επιχειρήσεις» του κλάδου, αλλά «τα εστιατόρια προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και πολλά δίνουν πραγματική μάχη για να επιβιώσουν», πρόσθεσε η Ντάκρε.
Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει κίνδυνος περισσότερων χρεοκοπιών, αν δεν αυξηθεί η κρατική στήριξη.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας την περασμένη Πέμπτη για να διορθώσει τα οικονομικά της Βρετανίας, παρά την ύφεση στην οποία έχει ήδη εισέλθει η χώρα και το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα, σύμφωνα με το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR).