ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μονοκούκι» Διαμαντοπούλου ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ οι… νεοδημοκράτες!

Ο θανατοποινίτης στις ΗΠΑ που έχει φάει «τρία τελευταία γεύματα» και έχει παντρευτεί δύο φορές

Η τελική απόφαση αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού

Ο θανατοποινίτης στις ΗΠΑ που έχει φάει «τρία τελευταία γεύματα» και έχει παντρευτεί δύο φορές

Η Οκλαχόμα έχει ορίσει ημερομηνίες εκτέλεσης εννέα φορές για τον θανατοποινίτη Ρίτσαρντ Γκλόσιπ. Το κράτος του έχει προσφέρει τρία «τελευταία γεύματα» και ο ίδιος έχει παντρευτεί δύο φορές εν αναμονή της εκτέλεσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιτύχει μια πιο δίκαιη δίκη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία αμφισβητούσε την μέθοδο εκτέλεσής του, την θανατηφόρα ένεση, η οποία, όμως, απορρίφθηκε πριν 9 χρόνια.

Τώρα, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, Γκέντνερ Ντράμοντ, παίρνει το μέρος του Γκλόσιπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει την καταδίκη του για φόνο και τη θανατική ποινή του, σητν οποία καταδικάστηκε το 1997. Οι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα του κατάδικου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Η καταδίκη του για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του το 1997

Ο Γκλόσιπ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, ιδιοκτήτη μοτέλ Μπάρι Βαν Τρις, το 1997 στην Οκλαχόμα Σίτι, την οποία οι Αρχές θεωρούσαν προμελετημένη.

Έπειτα, ένας άλλος άνδρας, ο Τζάστιν Σνιντ, παραδέχτηκε ότι λήστεψε και σκότωσε τον Βαν Τρις, αλλά κατέθεσε ότι το έκανε μόνο αφού ο Γκλόσιπ υποσχέθηκε να του πληρώσει 10.000 δολάρια. Ο Σνιντ έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του και ήταν ο βασικός μάρτυρας κατά του Γκλόσιπ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Γκλόσιπ είναι αθώος, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε δίκαιη δίκη. Μεταξύ των ανησυχιών του είναι ότι οι εισαγγελείς γνώριζαν ότι ο Σνιντ είπε ψέματα στο βήμα του μάρτυρα σχετικά με την ψυχιατρική του κατάσταση και τον λόγο που έπαιρνε το φάρμακο λίθιο που σταθεροποιεί τη διάθεση.

Ο Ντράμοντ ανέφερε επίσης ότι ένα κουτί αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων μοτέλ, κουρτίνας μπάνιου και κολλητικής ταινίας, τα οποία ο δικηγόρος του Γκλόσιπ, Ντον Νάιτ, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητα του Γκλόσιπ. Πολλοί πεώην εισαγγελείς και αστυνομικοί από όλες τις ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Γκλόσιπ.

Γιατί καθυστερούσε η θανάτωση του Γκλόσιπ

Σημειώνεται ότι προγραμματισμένη ώρα για την εκτέλεσή του ήρθε και παρήλθε, καθώς ένα από τα φάρμακα που περιέχεται στην θανατηφόρα ένεση και χρησιμοποιούσε το εν λόγω σωφρωνιστικό ίδρυμα στην Οκλαχόμα δεν ταίριαζε με τα πρωτόκολλα εκτέλεσης.

«Αυτό είναι απλά τρελό», είπε τότε ο Γκλόσιπ, 61 ετών τώρα, αφού έμαθε για τη σύγχυση ναρκωτικών, η οποία τελικά οδήγησε σε σχεδόν επτά χρόνια μορατόριουμ των εκτελέσεων στην Οκλαχόμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.