Oι ΗΠΑ να προχωρούν σε μία ακόμη κίνηση κατά κινεζικής εταιρείας, που στην προκειμένη δεν είναι άλλη από την ByteDance, που έχει το TikTok καθώς με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και συγκεκριμένα της υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (OMB), η εφαρμογή πρέπει να διαγραφεί εντός 30ημέρου από όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι κρατικές υπηρεσίες.
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως το TikTok λειτουργεί ως κατασκοπευτικό κινεζικό εργαλείο.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται απόφαση περιορισμού κατά της εν λόγω εφαρμογής κοινοποίησης βίντεο, αφού πριν δύο μήνες το Κοινοβούλιο και η Γερουσία των ΗΠΑ προχώρησαν σε απαγόρευση της χρήσης της στις συσκευές βουλευτών και εργαζομένων των δύο θεσμών.
Και τότε, προβλήθηκαν λόγοι εθνικής ασφάλειας, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για υποκλοπή δεδομένων -ακόμη και «ευαίσθητων»- δια της χρήσης του TikTok.
Η εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε τώρα από την OMB υπογράφηκε στις αρχές Ιανουαρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Στο «μνημόνιο προς τους επικεφαλής» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που υπογράφει η Σαλάντα Γιανγκ, η επικεφαλής της OMB, ζητείται από όλες να «απεγκαταστήσουν και να απαγορεύσουν τις εγκαταστάσεις» της εφαρμογής συσκευών που τους ανήκουν ή διαχειρίζονται, και να «απαγορεύσουν την διαδικτυακή κίνηση» από τις συσκευές τους σε αυτή την εφαρμογή.
Η απαγόρευση της χρήσης της στις συσκευές της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την παρόμοια απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαγορεύοντας τη χρήση του TikTok σε όλο το προσωπικό της ανεξαιρέτως, για την «προστασία» του θεσμού.
Η κυβέρνηση του Καναδά από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες πως θα απαγορευθεί η χρήση της πλατφόρμας TikTok σε όλες τις κινητές συσκευές που δίνονται στο προσωπικό της από σήμερα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου» για την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή.
Το TikTok ήταν εξάλλου ανάμεσα στις κινεζικές διαδικτυακές εφαρμογές που απαγορεύθηκαν στην Ινδία το 2020.
Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση We Are Social για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο.
Η υπηρεσία TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν δημοσιογράφους.
Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.