Την αρχαιότερη φυσική μορφή κραγιόν στον κόσμο στο νοτιοανατολικό Ιράν ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.
Το σκαλισμένο στο χέρι πέτρινο φιαλίδιο, που χρονολογείται μεταξύ του 1936 π.Χ. και του 1687 π.Χ., είναι κατασκευασμένο από το ορυκτό χλωρίτη, περιλαμβάνει μια τρύπα στο πάνω μέρος για την εξαγωγή του περιεχομένου και είναι η μορφή του κραγιόν χειλιών της εποχής του χαλκού που πιθανότατα εφαρμοζόταν στα χείλη με πινέλο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το βαθύ κόκκινο προϊόν ομορφιάς τον περασμένο μήνα και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Scientific Reports.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα υποθέτουμε ότι πρόκειται για ένα lip-paint και όχι για ένα στερεό κραγιόν», ανέλυσε το εύρημα σε ανακοίνωσή του ο Μάσιμο Βιντάλε, ένας από τους επτά επιστήμονες που μελέτησαν την ουσία.
Το αρχαίο προϊόν ομορφιάς, με διαστάσεις περίπου 2 ίντσες ύψος και τρία τέταρτα της ίντσας πλάτος, μοιάζει με μια μικρότερη εκδοχή του παραδοσιακού κυλινδρικού δοχείου κραγιόν.
«Λόγω του σχήματός του είναι πολύ λεπτό και εύχρηστο’», δήλωσε ο Βιντάλε στην Washington Post.
«Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κοινά κομμάτια ζαχαροκάλαμου ως θήκες ή δοχεία, αλλά αυτό εδώ είναι φτιαγμένο από πέτρα».
Η εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο κύλινδρος ανακαλύφθηκε αρχικά το 2001 από ένα νεκροταφείο της τρίτης χιλιετίας π.Χ. που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Χαλίλ στην επαρχία Κέρμαν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.
Το φιαλίδιο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον πολιτισμό Jiroft, έναν πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού, ήταν άγνωστο μέχρι που συνέβη η πλημμύρα.
Η ομάδα του Βιντάλε εξέτασε το υλικό στο εσωτερικό του αρχαίου φιαλιδίου από χλωρίτη-σχιστόλιθο, αποκαλύπτοντας ότι το κραγιόν ήταν σε μορφή σκόνης λόγω αφυδάτωσης για περισσότερα από 3.700 χρόνια.
Όταν τοποθετήθηκαν κάτω από ένα μικροσκόπιο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι σκούρες χρωστικές ουσίες ήταν ορατές, υποδεικνύοντας ότι το αρχικό προϊόν είχε «έντονο κόκκινο χρώμα», ανέφερε η ομάδα.