Υπέρογκο πρόστιμο επέβαλε η Ινδία στο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται στη χώρα.
Ειδικότερα, οι αρχές της Ινδίας επέβαλαν πρόστιμο σχεδόν 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας για οικονομικές ατασθαλίες, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν και την οποία η οργάνωση κατήγγειλε ως «κυνήγι μαγισσών».
Η ινδική υπηρεσία που ερευνά τα οικονομικά εγκλήματα επεσήμανε την Παρασκευή ότι η Διεθνής Αμνηστία παραβίασε τη νομοθεσία της Ινδίας περί χρηματοδότησης επειδή χρησιμοποίησε δωρεές από το εξωτερικό για τις τοπικές της δραστηριότητες.
Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρίνισε ότι η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 6,5 εκ. δολαρίων και ο πρώην επικεφαλής της Αακάρ Πατέλ επιπλέον πρόστιμο 1,3 εκ. δολαρίων.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ινδία το 2020 αφού οι αρχές της χώρας πάγωσαν τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Τότε η μη κυβερνητική οργάνωση είχε καταγγείλει «το ατελείωτο κυνήγι μαγισσών που διεξάγει η ινδική κυβέρνηση εναντίον οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας αβάσιμες αφορμές».
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ εκτιμούν ότι είναι θύματα παρενόχλησης από την εθνικιστική, ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επειδή επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις μειονότητες και επειδή καταγγέλλουν τις παραβιάσεις που γίνονται σε εμπόλεμες περιοχές, κυρίως στο Κασμίρ.
Το 2016 είχαν απαγγελθεί εναντίον της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγορίες για στάση αφού οργάνωσε συνέδριο για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κασμίρ. Στη συνέχεια οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.
Στη συνέχεια, το 2018 η υπηρεσία που ερευνά τα οικονομικά εγκλήματα είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα γραφεία της ΜΚΟ στη Μπανγκαλόρ.
Στις αρχές του έτους ο Πατέλ εμποδίστηκε από τις αρχές της Ινδίας να επιβιβαστεί σε πτήση για τις ΗΠΑ εξαιτίας μιας δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμούσε εναντίον του.