Την έγκριση που αποζητούσαν πήραν από το εφετείο της Καλιφόρνιας οι κατήγοροι του Μάικλ Τζάκσον, Γουέιντ Ρόμπσον και Τζέιμς Σάφετσακ, οι οποίοι θα πάνε σε δίκη για τους ισχυρισμούς τους για κακοποίηση σε δίκη.
Με απόφαση 3-0, το εφετείο έκρινε ότι οι εταιρείες του Τζάκσον μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για την υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά του Τζάκσον, ανατρέποντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.
«Οι ενάγοντες είχαν κάθε δικαίωμα να περιμένουν από τους εναγόμενους να τους προστατεύσουν από τον απολύτως προβλέψιμο κίνδυνο να μείνουν μόνοι με τον Τζάκσον», έγραψαν οι δικαστές.
Οι ισχυρισμοί περιγράφονται λεπτομερώς στη σειρά ντοκιμαντέρ του HBO «Leaving Neverland» του 2019, στην οποία οι δύο άντρες ισχυρίζονται ότι ο ποπ σταρ τους κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν παιδιά.
Ο Τζάκσον πέθανε το 2009. Το δίδυμο προσπάθησε για πρώτη φορά να φέρει την υπόθεσή του στα δικαστήρια το 2013 και το 2014, αλλά οι αγωγές απορρίφθηκαν λόγω παραγραφής.
Όταν όμως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ΓΚάβιν Νιούσομ, υπέγραψε το 2020 έναν νέο νόμο που επέκτεινε την παραγραφή για τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο Ρόμπσον και ο Σέιφτσακ πήραν άλλη μια ευκαιρία. Ενώ οι υποθέσεις τους απορρίφθηκαν και πάλι το 2021, τώρα τρεις δικαστές του εφετείου αποφάσισαν υπέρ των δύο ανδρών για να δουν την υπόθεση να πηγαίνει ενώπιον ενόρκων στα κατώτερα δικαστήρια.
Οι κατηγορίες των δύο αντρών
Ο 46χρονος σήμερα Ρόμπσον ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον άρχισε να τον κακοποιεί σεξουαλικά όταν ήταν 7 ετών κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Neverland το 1990.
Ο 40χρονος Σέιφτσακ ισχυρίζεται ότι η κακοποίησή του από τον Τζάκσον άρχισε στο Παρίσι το 1988 όταν ήταν 10 ετών.
«Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Τζάκσον στο Παρίσι, ο Τζάκσον είπε στον [Σέιφτσακ] ότι “επρόκειτο να αλλάξει [τη] ζωή του δείχνοντάς του πώς να αυνανίζεται”», αναφέρει η γνωμοδότηση, παραθέτοντας τους ισχυρισμούς. «Ο Τζάκσον έκανε επίδειξη στον εαυτό του και στη συνέχεια ανάγκασε τον [Σέιφτσακ] να δοκιμάσει».
Το έγγραφο συνεχίζει: «Από το 1988 έως το 1992, ο Τζάκσον κακοποίησε τον ενάγοντα εκατοντάδες φορές σε διάφορες τοποθεσίες. Ο Τζάκσον πραγματοποίησε έναν “γάμο” με τον ενάγοντα με ένα δαχτυλίδι και ένα υπογεγραμμένο έγγραφο για να προσποιηθεί ότι παντρεύτηκαν. Επίσης εκπαίδευσε τον [Σέιφτσακ] να ανταλλάσσει μαζί του “δηλώσεις αγάπης” και ο [Σέιφτσακ] ανέπτυξε σημαντικό συναισθηματικό δεσμό με τον Τζάκσον».
Ο Μαριάνο Κουιντόι, ένας διαχειριστής ακινήτων που εργαζόταν στη Neverland κατά την περίοδο της φερόμενης κακοποίησης, ισχυρίζεται ότι ήταν μάρτυρας «πολλών περιστατικών ύποπτης δραστηριότητας» ενώ εργαζόταν στο ράντσο του Τζάκσον.
Αυτό περιελάμβανε «την εύρεση των εσωρούχων του Τζάκσον και του ενάγοντος που βρίσκονταν δίπλα στο κρεβάτι του Τζάκσον». Είδε επίσης τον Τζάκσον να βάζει το χέρι του στο μπροστινό μέρος του σορτς του ενάγοντα, ενώ οι δυο τους ήταν στο τζακούζι. Ο κ. Κουιντόι είχε ακούσει κουτσομπολιά μεταξύ του προσωπικού της Neverland ότι ο Τζάκσον είχε «δεσμό» με τον ενάγοντα και ότι «κοιμόντουσαν μαζί», αναφέρεται στο νομικό έγγραφο.
Ο Κουιντόι δήλωσε επίσης ότι η Νόρμα Σταικός, πρώην εκτελεστική διευθύντρια της MJJ Productions, είπε κάποτε στον Κουιντόι και στη σύζυγό του να «μην αφήνουν ποτέ τα παιδιά μόνα τους με τον Τζάκσον». Η υπεράσπιση έχει υποστηρίξει ότι οι δύο εταιρείες του Τζάκσον – MJJ Productions και MJJ Ventures – ανήκαν αποκλειστικά στον Τζάκσον και συνεπώς δεν είχαν καμία εξουσία να τον επιβλέπουν ή να διαχειρίζονται τη συμπεριφορά του.
Σε μια σύμφωνη γνώμη, ο αναπληρωτής δικαστής Τζον Γουάιλι Τζούνιορ, διέλυσε αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι για πρακτικούς σκοπούς, «οι εταιρείες του Τζάκσον ήταν ο Τζάκσον. Εκτελούσαν τις εντολές του και μόνο αυτές».
«Το ερώτημα σε αυτή την υπόθεση είναι αν ο Μάικλ Τζάκσον, ως μαριονέτα των δύο πλήρως ελεγχόμενων εταιρειών του, θα μπορούσε να είχε λάβει οικονομικά αποδοτικά μέτρα για να αποφύγει τη ζημία που οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι τους προκάλεσε», συνέχισε ο Γουάιλι. «Η απάντηση είναι ναι. Ο Τζάκσον θα μπορούσε να έχει συγκρατήσει τον εαυτό του. Από κοινωνική άποψη, αυτή η αποφυγή της βλάβης θα ήταν χωρίς κόστος. Απλώς απαιτούσε αυτοέλεγχο που τηρεί τον νόμο, τον οποίο ο νόμος αναμένει από κάθε άτομο».
Ο Τζόναθαν Στινσαπίρ, δικηγόρος της περιουσίας του Τζάκσον, δήλωσε στο περιοδικό People, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση της νέας δίκης: «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση του Δικαστηρίου. Δύο διακεκριμένοι δικαστές απέρριψαν επανειλημμένα αυτές τις υποθέσεις σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία, επειδή ο νόμος το απαιτούσε. Παραμένουμε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο Μάικλ είναι αθώος για αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με όλα τα αξιόπιστα στοιχεία και την ανεξάρτητη επιβεβαίωση, και οι οποίοι διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μόλις χρόνια μετά το θάνατο του Μάικλ. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια θα επικρατήσει τελικά με τη δικαίωση του Μάικλ για άλλη μια φορά. Ο ίδιος ο Μάικλ Τζάκσον είπε: “Τα ψέματα τρέχουν σπριντ, αλλά η αλήθεια τρέχει μαραθώνιους”».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.