Το λεγόμενο «small talk» μπορεί να δημιουργήσει φιλίες ή να βοηθήσει να εξελιχθούν καριέρες, όμως για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο.
«Πολλοί απορρίπτουν το small talk, είτε γιατί το θεωρούν ανούσιο ή γιατί τους προκαλεί άγχος», εξηγεί στο CNBC ο John Bowe, που είναι public speaking coach. «Οι άνθρωποι θέλουν είτε να φτάσουν γρήγορα στην ουσιαστική συζήτηση ή να φύγουν».
Ο Bowe προτείνει τις πέντε ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να πιάσει κουβέντα, αποφεύγοντας τις άβολες καταστάσεις:
Ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει κάποιος μια συζήτηση είναι μια ερώτηση που δεν είναι πολύ αδιάκριτη αλλά ούτε και δύσκολη να την απαντήσει ο άλλος. Σε όλους αρέσει να μιλούν για την πόλη τους.
2. Ποια ήταν η χειρότερη δουλειά σου;
Αυτή η ερώτηση ανοίγει τον δρόμο για μία ουσιαστική συζήτηση σε ένα εργασιακό-επαγγελματικό περιβάλλον. Μπορείτε μετά να ρωτήσετε «πού δούλευες;», «τι έπρεπε να κάνεις;» κτλ. Όμως εάν βρίσκεστε σε κάποια άλλη περίσταση, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ταξίδι, μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα: «Εάν είχες έναν μήνα άδεια από αύριο, πού θα πήγαινες;».
3. Περνάς ωραία;
Πρόκειται για μία ερώτηση που μπορεί να σπάσει τον πάγο σε διάφορες περιστάσεις. Έχει και παραλλαγές όπως «πώς περνάς το καλοκαίρι σου;», «κρυώνεις;», «σου αρέσει καλύτερα αυτό ή αυτό (κάτι που βρίσκεται στον χώρο)». Όλες αυτές οι ερωτήσεις ανοίγουν μια εύκολη συζήτηση.
4. Τι δουλειά κάνεις;
Σε κάποιες χώρες, η ερώτηση αυτή θεωρείται ταμπού, όμως η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς αρέσει να μιλούν για τη δουλειά τους, ειδικά σε κουλτούρες που θεωρούνται workaholic, όπως η αμερικανική. Σε ένα συνέδριο ή σε μία εκδήλωση μπορείτε να ρωτήσετε: «Συμμετέχεις ή έχεις έρθει ως θεατής».
5. Πες μου για την οικογένειά σου.
Για πολλούς ανθρώπους, η οικογένειά τους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Σε όλους αρέσει να μιλούν για τα παιδιά τους. Όμως, υπάρχει κάποια περίπτωση να χτυπήσετε κάποιο ευαίσθητο νεύρο. Εάν δείτε ότι η ερώτηση ενδεχομένως να φέρνει τον άλλο σε δύσκολη θέση, μην επιμείνετε, αλλά περάστε σε κάποιο άλλο θέμα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.