Οι σοσιαλ-κομμουνιστές και οι Πράσινοι, ενώνονται κατά της πατριωτικής Δεξιάς στην Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να κλείσουν το δρόμο της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία.
Τα κόμματα της Αριστεράς κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συγκροτώντας το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».
Μια σύμπραξη Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI) τού τρεις φορές προεδρικού υποψήφιου νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, και των Πρασίνων, που επέβαλαν οι εξελίξεις, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας η ακροδεξιά βρέθηκε τόσο κοντά στην εξουσία, με την Εθνική Συσπείρωση -που θριάμβευσε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου- να είναι σε θέση να εξασφαλίσει σχετική ή ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με τον κίνδυνο να βυθίσει τη χώρα στο χάος.
Μολονότι η Λεπέν και ο εκλεκτός της, πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά, μοχθούν να εξωραΐσουν την εικόνα της Εθνικής Συσπείρωσης, το πολιτικό της μανιφέστο εξακολουθεί να βασίζεται στην απόρριψη των αλλοδαπών και την προτίμηση στους Γάλλους, την ώρα που η προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν, συρρικνωμένη και αδύναμη να συμπήξει συμμαχία, δεν δείχνει πια σε θέση να φρενάρει την άνοδο της δεξιάς.
Συστράτευση στην Αριστερά με Γκλικσμάν και Ολάντ
Εξ ου και η συστράτευση των κομμάτων της Αριστεράς και επιφανών προσωπικοτήτων της, όπως ο επικεφαλής της ευρωλίστας των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλικσμάν -ο οποίος εξασφάλισε, ωστόσο, προηγουμένως μαζί με τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές τη δέσμευση ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα υποστηρίξει την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου, η συμμαχία της Αριστεράς ανακοίνωσε σειρά λαϊκιστικών οικονομικών πολιτικών, που θα ανατρέψουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Μακρόν κατά τη διακυβέρνησή του, περιλαμβανομένης της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 60 έτη, της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 13%, στα 1.600 ευρώ καθαρά μηνιαίως, την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας μολονότι έχουν σταθεροποιηθεί και την επαναφορά του φόρου στους πλούσιους.
Πρώτη κρίση στη συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς
Στο παρασκήνιο, όμως, η μάχη για τον έλεγχο της εύθραυστης συμμαχίας της Αριστεράς μαίνεται.
Η πρώτη κρίση σημειώθηκε το Σάββατο, όταν αρκετοί επιφανείς βουλευτές της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» διαπίστωσαν ότι δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των υποψηφίων για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Πολλοί είχαν διαφωνήσει κάποια στιγμή δημοσίως με τον επικεφαλής της LFI, Ζαν Λικ Μελανσόν, και κατήγγειλαν «εκκαθαρίσεις» στη νέα αριστερή συμμαχία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «20 minutes», ο Μελανσόν αντέτεινε ότι ουδείς έχει καπαρώσει ισόβια μια θέση.
«Η πολιτική συνοχή και η αφοσίωση στην πρώτη αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα είναι επίσης απαίτηση για να κυβερνήσει κανείς», πρόσθεσε.
Την οργή των διαφωνούντων πυροδότησε έτι περαιτέρω το γεγονός ότι στη λίστα των υποψηφίων περιλαμβανόταν και ο Αντριέν Κατέν, στενός σύμμαχος του Μελανσόν, παρά την καταδίκη του το 2022 για ενδοοικογενειακή βία.
Ο βουλευτής της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» Φρανσουά Ρουφέν κατηγόρησε για «ηλιθιότητα» και «σεχταρισμό» το ακροαριστερό κόμμα, σημειώνοντας ότι η LFI προτιμά «κάποιον που δέρνει τη γυναίκα του, από συναδέλφους που τολμούν να διαφωνήσουν με το μεγάλο αφεντικό».
Ο Αντριέν Κατέν στη συνέχεια αποσύρθηκε από την κούρσα.
Σε μια περαιτέρω ανατροπή στο χαοτικό πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου την απόφασή του να κατεβεί υποψήφιος με το μέτωπο της Αριστεράς στην παλιά του περιφέρεια, την Κορέζ.
Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ανάχωμα έναντι της ακροδεξιάς της Λεπέν, ο Ολάντ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή».
Όπως σχολιάζουν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, με την απόφασή του να κατεβεί υποψήφιος με την αριστερή συμμαχία, ο Ολάντ της προσδίδει νομιμότητα και προσπαθεί ταυτόχρονα να αποσπάσει τον έλεγχό της.