Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι αναστέλλουν προσωρινά «χρονικά κρίσιμα» προγράμματά τους στο Αφγανιστάν και προειδοποίησαν πως αρκετές ακόμη δραστηριότητές τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας θα χρειαστεί να σταματήσουν μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της απαγόρευσης των Ταλιμπάν στις γυναίκες να δουλεύουν σε οργανώσεις αρωγής.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, οι επικεφαλής διαφόρων οργανισμών του συστήματος του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων αρωγής τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «η συμμετοχή των γυναικών» σε επιχειρήσεις ανθρωπιστιστικής βοήθειας «δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και είναι αναγκη «να συνεχιστεί», καλώντας τη de facto κυβέρνηση να ανακαλέσει τον αποκλεισμό τους.
«Η απαγόρευση της συμμετοχής των γυναικών στο ανθρωπιστικό έργο έχει άμεσες και θανάσιμες συνέπειες για όλους τους Αφγανούς. Ήδη, ορισμένα χρονικά κρίσιμα προγράμματα χρειάστηκε να ανασταλούν προσωρινά εξαιτίας της έλλειψης γυναικείου προσωπικού», αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπιστική κοινότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας που σώζουν ζωές», αλλά «προβλέπουμε πως πολλές (δραστηριότητες ακόμη) θα χρειαστεί να ανασταλούν, διότι δεν μπορούμε να παρέχουμε (…) ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν έχουμε εργαζόμενες».
Η απαγόρευση ανακοινώθηκε από το καθεστώς των φονταμενταλιστών σουνιτών το Σάββατο. Ακολούθησε την απαγόρευση στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια την περασμένη εβδομάδα. Οι Ταλιμπάν ήδη απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία τον Μάρτιο.
«Καμιά χώρα δεν μπορεί να αποκλείει τον μισό πληθυσμό της από το να συνεισφέρει στην κοινωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που προσυπογράφουν οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και τους Αρμοστές του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Παράλληλα, 12 χώρες και η ΕΕ κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να επιτρέψουν στις γυναίκες και στα κορίτσια να γυρίσουν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία.
Αυτή η ανακοίνωση υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και από την ΕΕ.
Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ τονίζεται πως η απαγόρευση επιβλήθηκε τη στιγμή «που πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν» έχουν ανάγκη «βοήθεια για να επιζήσουν» καθώς η χώρα «κινδυνεύει να βιώσει συνθήκες προσιδιάζουσες σε λιμό» κι αντιμετωπίζει «οικονομικό μαρασμό», τη «φτώχεια» του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και τον «σκληρό χειμώνα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.