Περισσότερα από 115.000 αρχεία κλάπηκαν ψηφιακά όπως αποκάλυψε ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας Τζερεμάϊα Φάουλερ κατά τη διάρκεια ανίχνευσης κενών ασφαλείας στη βάση δεδομένων που ανήκει στο Καταπιστευματικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
«Μερικά από αυτά περιείχαν τα ονόματα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσων βοηθήθηκαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς και λεπτομέρειες για τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Για παράδειγμα, η βάση περιείχε ένα γράμμα που είχε γράψει μια μαθήτρια, η οποία ήταν ένα από τα 276 άτομα που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ το 2014» ανέφερε ο Φάουλερ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη βάση αυτή περιλαμβάνονται απόρρητα οικονομικά έγγραφα, συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικά στοιχεία και γενικές πληροφορίες θυμάτων, φορολογικά δεδομένα κ.ά.
Μάλιστα, εξηγεί πως ο πιθανότερος τρόπος κλοπής των εγγράφων αυτών έγινε μέσω «phishing» δηλαδή ηλεκτρονικού ψαρέματος, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία προκειμένου να εισβάλλει στη βάση δεδομένων.