Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε πλέον ιστορία, με την νεκρώσιμη ακολουθία να ξεκινά από το Κάστρο του Μπαλμόραλ στην Σκωτία και να καταλήγει στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προκειμένου στη συνέχεια να ταφεί με παρόντα μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας – το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο – και τοποθετήθηκαν στον βωμό.
Το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των βρετανικών ΜΜΕ την κηδεία της Βασίλισσας παρακολούθησαν περίπου 4 δισ. τηλεθεατές.
Η υποδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο έγινε νωρίτερα με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Η άφιξη της πένθιμης πομπής στο Ουίνδσορ σηματοδότησε την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.
Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. Θέση πίσω τους πήραν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στον βωμό και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κάθισαν στις προκαθορισμένες θέσεις τους.
Από την ώρα που η νεκροφόρα έφτασε στο Ουίνδσορ, ο κόσμος χειροκροτούσε κατά μήκος της διαδρομής, για να αποχαιρετήσουν την επί επτά δεκαετίες βασίλισσά τους.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας την συνόδεψαν στην εκκλησία. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και οι πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ.
Η πομπή στη συνέχεια οδηγήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με 800 καλεσμένους παρόντες. Ο αριθμός ήταν σαφώς μικρότερος των 2.000 που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία στο Λονδίνο.
Να σημειωθεί ότι μετά το Λονδίνο η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στο Shaw Farm Gate στην Albert Road του Ουίνδσορ. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων ενώθηκαν με την αστυνομία, φρουρώντας κατά μήκος της διαδρομής.
Χιλιάδες άτομα παρατάχθηκαν για να δουν την πομπή.
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Για περισσότερο από μια εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Κοινοπολιτείας θρήνησαν τη μακροβιότερη μονάρχη της ιστορίας, με τη βασιλική οικογένεια να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο – μέχρι πρότινος – πρίγκιπας Κάρολος είναι πλέον ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ ενώ η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα (19/9) θα είναι ένα ακόμα γεγονός που θα περάσει στην ιστορία.
Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, σήμερα Δευτέρα. Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.
Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 8:30 ώρα Ελλάδας, και από κει και μετά ξεκίνησε η διαδικασία για την τελετή η οποία έγινε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων.
Μετά την κηδεία στο μεσαιωνικό αβαείο όπου παντρεύτηκε και στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ, το φέρετρό της συνοδεύτηκε από τις ένοπλες δυνάμεις με στολές και μέλη της οικογένειάς στην Αψίδα Wellington κοντά στο Hyde Park.
Εκεί, τοποθετήθηκε σε μια νεκροφόρα και οδηγήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ – όπου η Ελισάβετ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της.
Η «Έμμα», η αγαπημένη «μαύρη καλλονή» της βασίλισσας, εμφανίστηκε στην τελευταία κατοικία της Ελισάβετ, στο κάστρο του Ουίνδσορ.
Κατά την πορεία της βασιλικής νεκροφόρας, το μαύρο άλογο της βασίλισσας στεκόταν στην άκρη του δρόμου, παρακολουθώντας τις διαδικασίες.
Την ηλικίας 24 ετών Έμμα είχε αναλάβει ο επικεφαλής ιπποκόμος του Μπάκιγχαμ, Τέρι Πέντρι.
Η 7χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας έβαλε τα κλάματα στην αψίδα του Ουέλινγκτον μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Τόσο η Σάρλοτ όσο και ο μεγάλος της αδελφός πρίγκιπας Τζωρτζ συμμετείχαν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Τα δύο ανήλικα παιδιά που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ ήταν εμφανώς συγκινημένα και κάποια στιγμή η 7χρονη πριγκίπισσα ξέσπασε σε κλάματα.
Ο βασιλιάς Κάρολος απότισε φόρο τιμής στη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, με ένα χειρόγραφο σημείωμα που τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρό της. «Εις μνήμην, με αγάπη και αφοσίωση, Κάρολος», έγραφε το σημείωμα.
Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε επίσης ένα στεφάνι που σύμφωνα με τα Ανάκτορα ήταν φτιαγμένο, κατ’ απαίτηση του Καρόλου, από δεντρολίβανο, βελανιδιά και μυρτιά, από ένα δέντρο το οποίο φυτεύτηκε από τις μυρτιές που χρησιμοποίησε η Ελισάβετ στη γαμήλια ανθοδέσμη της.
Τα χρυσά, ροζ, λευκά και κοκκινο-μοβ λουλούδια προέρχονταν όλα από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών.
Μόνο για μια στιγμή ήταν σαν να γυρνούσα το ρολόι πίσω. Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι, δίπλα-δίπλα με τις συζύγους τους, εκπέμπουν το είδος της καλής θέλησης που όλοι κάποτε θεωρούσαμε δεδομένο.
Ήταν σχεδόν σαν να είχε επιστρέψει, με κάποιο τρόπο, αυτός ο αδελφικός δεσμός στοργής που απουσίαζε τόσο καταστροφικά τα τελευταία δύο χρόνια.
Φυσικά ήταν άβολο και μερικές φορές και οι δύο έδειχναν πιεσμένοι, με τον Χάρι να διστάζει ιδιαίτερα καθώς τίμησαν τη μνήμη της γιαγιάς τους χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους και βλέποντας τα λουλούδια έξω από τις πύλες του Κάστρου του Ουίνδσορ το απόγευμα του Σαββάτου.
Χρειάστηκε κυριολεκτικά βασιλική εντολή από τον βασιλιά Κάρολο που του επέτρεψε να φορέσει τη στολή για την αγρυπνία μέσα στο παλάτι του Ουεστμινίστερ Χολ.
Κάποιοι λένε πως ήταν μια τιμωρία παραπάνω από μια διευκόλυνση αφού ο δούκας του Σάσεξ αισθάνθηκε ταπεινωμένος όταν πληροφορήθηκε πως η στολή του δεν θα είχε τα αρχικά της γιαγιάς του.
Ο πρίγκιπας Χάρι «συντετριμμένος» καθώς ο «ER» αφαιρέθηκε από τη στολή του εν μέσω ενδείξεων για «άβολες στιγμές» με τον Γουίλιαμ.
Πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο, τα δυο αδέλφια δεν μιλιούνται και οι κοινές τους εμφανίσεις ήρθαν χάρη σε ένα SMS που τους ανάγκασε να ξαναέρθουν κοντά, αφού στο Μπαλμόραλ δεν είπαν κουβέντα. Δεν είναι τυχαία η εικόνα με τους πρίγκιπες ξανά μαζί μετά από 2,5 χρόνια αποξένωσης, καβγάδων και διαφωνιών.
Στο Μπαλμόραλ, Γουίλιαμ και Κάρολος πήγαν στο σπίτι του βασιλιά στο Μπίρκχολ στη Σκωτία, αντίθετα ο Χάρι έμεινε με την υπόλοιπη οικογένεια στο Μπαλμόραλ, η Μέγκαν Μάρκλ δεν ήταν εκεί αποκαλύφθηκε πως με παρέμβαση του Καρόλου, δεν είχε πάει στο Μπαλμόραλ και η Μέγκαν Μάρκλ αφού δεν ανήκε στον στενό κύκλο της οικογένειας και έτσι παρότι η ίδια ήθελε να πάει δεν την άφησαν.
Ακόμα και στο φαγητό δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στο Μπαλμόραλ, σε ένα τραπέζι έφαγε ο Κάρολος με τον διάδοχο του και σε άλλο όλοι οι υπόλοιποι.
Πώς φτάσαμε όμως στην κοινή εμφάνιση του Σαββάτου; Όλα ξεκίνησαν από μια πρωτοβουλία του Γουίλιαμ δεν μίλησε όμως με τον Χάρι, αντίθετα απλά του έστειλε ένα sms, μάλιστα πηγές του παλατιού λένε πως η συνάντηση καθυστέρησε κοντά μια ώρα γιατί τα δυο αδέλφια διαπραγματεύονταν πως θα βγουν στον κόσμο μαζί.
Οι ίδιες πήγες λένε πως τώρα τα δυο αδέλφια δεν είναι τόσο μαλωμένα όσο στην κηδεία του Φίλιππου, όταν ο Γουίλιαμ και ο Χάρι δεν περπατούσαν δίπλα-δίπλα. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, αλλά δεν είναι τόσο έντονος ο θυμός και μπορούν να συνυπάρξουν.
Η δυσπιστία όμως δεν έχει σταματήσει πολλοί περιμένουν απλά την σταγόνα που θα κάνει και πάλι το ποτήρι να ξεχειλίσει και αυτό λένε θα γίνει αμέσως μόλις τελειώσει η περίοδος του πένθους.
Πως να ξεχάσει άλλωστε ο Γουίλιαμ πως ο Χάρι του έκλεισε το τηλέφωνο , όταν ήρθε αντιμέτωπος με καταθέσεις μαρτύρων που παρουσίαζαν την Μέγκαν Μάρκλ ως μοχθηρή γυναίκα που κακομεταχειρίζονταν το προσωπικό.
Λέγεται πως πρίγκιπας Γουίλιαμ «που ήδη δεν συμπαθούσε και πολύ την νύφη του», θύμωσε τόσο πολύ με τον Χάρι που όταν του έκλεισε το τηλέφωνο πήγε να βρει και να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον Χάρι.
Μια αράχνη στο φέρετρο της Ελισάβετ εντόπισαν κατά την live μετάδοση της κηδείας οι χρήστες του twitter.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή: «Φανταστείτε να είστε μια αράχνη που ζει σε έναν κήπο και την παίρνει ο ύπνος μέσα σε ένα ροζ τριαντάφυλλο. Ξυπνάς, τεντώνεις τα πόδια σου και συνειδητοποιείς ότι είσαι «γυμνή» μέσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ πάνω στο φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ σε βλέπουν οι ηγέτες όλου του κόσμου και δισεκατομμύρια άνθρωποι».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.