Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την υγείας, της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.
Μετά τη θεωρία που την θέλει κλεισμένη σε ψυχιατρική κλινική, τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαζύγιο και τρίτο πρόσωπο στη σχέση της, αλλά και τα σχόλια που δημιουργήθηκαν γύρω από την επεξεργασμένη φωτογραφία που δημοσίευσε έπειτα από δύο μήνες σιγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφοι, blogger και απλοί πολίτες προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί μετά το χειρουργείο που υπεβλήθη τον Ιανουάριο και την απουσία της από της royal υποχρεώσεις της.
@allynaston I have a strong suspicion that this “new” photo of Kate Middleton and her children was taken in November 2023 baded on the outfits. There is ample evidence of bad Photoshop throughout this photo and it is my personal opinion that it is because it is old and they try to change the outfits so that it didn’t look like a match. This is pure speculation and opinion based on my own research. #katemiddleton #whereiskate #whereiskatemiddleton #princessofwales #kensingtonpalace #britishroyals #british #popculture #popculturenews
Πρόσφατο ρεπορτάζ του The Cut εστιάζει στη φωτογραφία με τα τρία παιδιά της, η οποία προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες αρνητικές αντιδράσεις, αφού επαγγελματίες φωτογράφοι αποκάλυψαν ότι είχε υποστεί επεξεργασία με photoshop. Η δημόσια, έγγραφη συγγνώμη της Kate δεν κατεύνασε τα πνεύματα, αντίθετα προκάλεσε περισσότερη οργή.
Το στιγμιότυπο με την Kate, τον πρίγκιπα George, την πριγκίπισσα Charlotte και τον πρίγκιπα Louis υποτίθεται ότι θα ξεκαθάριζε όλο το δράμα και θα καθησύχαζε τους πάντες ότι όλα είναι καλά στον οίκο των Ουίνδσορ.
Έκανε το ακριβώς αντίθετο.
Το βράδυ της Κυριακής, 10 Μαρτίου, το ένα μετά το άλλο, τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου άρχισαν να δίνουν οδηγίες για την απόσυρση της εικόνας από την κυκλοφορία, λέγοντας με τη σειρά τους ότι η φωτογραφία είχε παραποιηθεί σε βαθμό που ξεπερνούσε τα εκδοτικά τους πρότυπα.
Την επόμενη ημέρα, καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί άρχισαν να αναλύουν τις πολλές παρατυπίες της φωτογραφίας, το Παλάτι του Κένσινγκτον εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία η Kate έπαιρνε το φταίξιμο πάνω της.
Μέχρι στιγμής, το παλάτι έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα την αρχική φωτογραφία παρά τα έντονα αιτήματα των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης.
Και μάλλον υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό.
Ένα video που ανέβηκε στο TikTok και έχει γίνει viral, εκφράζει την πεποίθηση ότι η φωτογραφία – την οποία, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι τράβηξε ο πρίγκιπας William τις προηγούμενες ημέρες– στην πραγματικότητα τραβήχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο ή στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Στο βίντεο του TikTok, η τραγουδίστρια και podcaster Allyn Aston υποστηρίζει ότι η φωτογραφία της Kate και των παιδιών της τραβήχτηκε την ημέρα που οι τέσσερις τους επισκέφθηκαν μια Baby Bank (ένα είδος φιλανθρωπικής οργάνωσης που διανέμει μεταχειρισμένα παιδικά ρούχα, εξοπλισμό και αξεσουάρ σε όσους έχουν ανάγκη) για να δωρίσουν αντικείμενα και να φτιάξουν πακέτα χριστουγεννιάτικων δώρων.
Ο επίσημος λογαριασμός του παλατιού του Κένσινγκτον στο YouTube ανέβασε ένα βίντεο που δείχνει την επίσκεψη στις 11 Δεκεμβρίου 2023 και ενημερώνει ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε «λίγες εβδομάδες» πριν από τη δημοσίευση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Aston είναι κάτοικος της Τζόρτζια και η ίδια λέει πως δεν παρακολουθεί φανατικά ούτε είναι θαυμάστρια της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.
«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν τους έδινα ιδιαίτερη προσοχή μέχρι ίσως πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται πού βρίσκεται η πριγκίπισσα Kate», δήλωσε στο The Cut.
Είπε, επίσης, ότι άρχισε να παρατηρεί τα λάθη του Photoshop όταν η εικόνα δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του παλατιού του Κένσινγκτον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν σκόπευε να συμβάλει στη συζήτηση μέχρι που τα πρακτορεία άρχισαν να κυκλοφορούν τις θεωρίες περί θανάτου της πριγκίπισσας.
«Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό ήταν ενδεχομένως ακόμη πιο σοβαρό από μερικά κακά λάθη στο Photoshop», είπε, «και αποφάσισα ότι αν ήταν πραγματικά ψεύτικη η φωτογραφία, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μην είναι πολύ πρόσφατη και να υπάρχουν στοιχεία για το από πού προήλθε και πότε την έβγαλαν πραγματικά. Άρχισα, λοιπόν, να ψάχνω».
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, λοιπόν, «έπεσε» πάνω σε φωτογραφίες της Kate και των παιδιών της σε πολλά site τα οποία σχολιάζουν τα ρούχα και τις εμφανίσεις των royal. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βρει την εκδήλωση στην οποία είχε παρευρεθεί με τα παιδιά της.
Αν και αρχικά το αγνόησε επειδή η πριγκίπισσα της Ουαλίας φορούσε λευκό πουλόβερ εκείνη την ημέρα, επέστρεψε στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο, επειδή η σιλουέτα και το στήσιμο ήταν πάρα πολύ οικείο.
«Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι σύμπτωση, μέχρι που είδα τη φωτογραφία με το κόκκινο πουλόβερ της πριγκίπισσας Charlotte με το βολάν, και τότε σκέφτηκα: “Για περίμενε λίγο”. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο χρώμα και το ίδιο ντεκολτέ στη “νέα” φωτογραφία».
Εξέτασε το βίντεο καρέ-καρέ και παρατήρησε ακόμη περισσότερες ομοιότητες. «Τα ρούχα έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, με εξαίρεση μερικές πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες», σημείωσε.
Η ρεπόρτερ του μέσου, η οποία έκανε τη συνέντευξη με την TikToker, παραδέχεται πως ήταν δύσπιστη στην αρχή, αλλά η Aston της παρέθεσε καρέ καρέ τις φωτογραφίες με τις ομοιότητες και τα στιγμιότυπα του video.
Μάλιστα, τονίζει πως η τακτική απόκρυψης στοιχείων και λεπτομερειών είναι συνηθισμένη για το παλάτι του Κένσινγκτον, όπως ακριβώς και η επεξεργασία (με λάθη) στις φωτογραφίες.
«Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εορταστική φωτογραφία της οικογένειας με τον πρίγκιπα Louis που του έλειπε ένα δάχτυλο ή το στιγμιότυπο του 2015, στο οποίο λέγεται πως η πριγκίπισσα Charlotte προστέθηκε μετά με τεχνητά μέσα;», αναρωτιέται.
Πού μας οδηγεί αυτό για τη θεωρία της φωτογραφίας του Νοεμβρίου;
Κατ’ αρχάς, υπήρξαν κάποιες εξελίξεις από τότε που κυκλοφόρησε η εικόνα. Συγκεκριμένα, κάποιοι πρόθυμοι ντετέκτιβ του Sky News εξέτασαν τα μεταδεδομένα της φωτογραφίας, τα οποία αποκάλυψαν νέες λεπτομέρειες για την ίδια την εικόνα. Δυστυχώς, τα μεταδεδομένα δεν παρέχουν την απάντηση που όλοι θέλουν να μάθουν.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε χωρίς αμφιβολία στο σπίτι της οικογένειας στο Γουίνδσορ, το Adelaide Cottage (κάτι που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει, απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής), αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αφορά την ημερομηνία που τραβήχτηκε.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η εικόνα αποθηκεύτηκε δύο φορές στο Adobe Photoshop σε έναν υπολογιστή Mac, πρώτα στις 9:54 μ.μ. της Παρασκευής και έπειτα ξανά στις 9:39 π.μ. του Σαββάτου.
Είναι αυτό σημαντικό;
Εξαρτάται από τη θέση σας σχετικά με την ιδέα της Aston ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε την ημέρα της φιλανθρωπικής επίσκεψης της οικογένειας.
Μήπως η εικόνα, όπως ανέφεραν η Daily Mail και οι Times, τραβήχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέχεια επεξεργάστηκε το ίδιο βράδυ; Ή μήπως την Παρασκευή ήταν απλώς η ώρα που η Kate (ή κάποιος άλλος) άρχισε να επεξεργάζεται μια παλιά εικόνα για να την ετοιμάσει για διανομή; Σύμφωνα με τη ρεπόρτε το παλάτι δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημά της.
Γνωρίζετε πως εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την Kate, την υγεία της, την οικογένειά της και τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Πολλοί λένε μάλιστα πως το κεφάλι της Kate προστέθηκε από φωτογράφιση που είχε κάνει παλαιότερα για τη Vogue. Αναλυτές πάνω στο θέμα αρνήθηκαν πως αυτό συμβαίνει εξηγώντας πως αν εξετάσουμε τον φωτισμό, τη γωνία λήψης και το χαμόγελο υπάρχουν πολλές διαφορές.
Την ίδια στιγμή είναι πολύ σκεπτικοί και για τη θεωρία της Aston, καθώς πιστεύουν πως δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα και ανάλυση.
Οι θεωρίες που δεν έχουν τέλος
Πού καταλήγουμε, λοιπόν, με όλες αυτές τις θεωρίες για την Kate; Ο Eliot Higgins, γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος με χρόνια πείρας στο ερευνητικό ρεπορτάζ μέσω των social media, σημειώνει πως αυτό το πηγάδι με τις θεωρίες συνωμοσίας δεν έχει τέλος.
«Νομίζω ότι και βίντεο με την Kate να κρατάει μια εφημερίδα με τη σημερινή ημερομηνία να δημοσιευτεί, θα είχαμε ακόμα έναν διαδικτυακό στρατό που θα εξηγούσε πώς μπορείς να καταλάβεις από τα pixel ότι πρόκειται για ψεύτικο χαρτί που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη», είπε στη ρεπόρτερ του The Cut.
«Όλο αυτό που γίνεται είναι ένας τέλειος μικρόκοσμος που δείχνει πώς σχηματίζονται οι θεωρίες συνωμοσίας: έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια πηγή αυθεντίας, ένα κενό στην πληροφόρηση που γεμίζει με εικασίες, δυσπιστία και τμήματα των κοινωτήτουν που πιστεύουν ατεκμηρίωτες δηλώσεις ως γεγονότα».
Το κενό πληροφόρησης γύρω από τη βασιλική οικογένεια και τα μέσα ενημέρωσης που την καλύπτουν συνεχίζει να μεγαλώνει καθημερινά και κανείς ή τίποτα δεν έχει αποδειχθεί άξιο της εμπιστοσύνης του κοινού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί από εμάς έχουν πέσει σε αυτή την παγίδα. Προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα με εικασίες, τη στιγμή που μια ειλικρινής ανακοίνωση θα έβαζε τέλος στη συνωμοσιολογία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.